Για γλωσσικό ρατσισμό καταγγέλλει η «Ομόνοια» Αλβανίδα υφυπουργό

on .

GRAFEIA OMONOIAS

• Αποκαλυπτική της νοοτροπίας που επικρατεί στην ανώτερη διοίκηση της Κυβέρνησης Ράμα, είναι η στάση της Υφυπουργού Τουρισμού Ορνέλα Τσούτσι.
Στην προκλητική και κυρίως προκατειλημμένη ερώτηση δημοσιογράφου, για το τι θα πρέπει να κάνει ο επισκέπτης στο Νότο της Αλβανίας (εννοεί τις περιοχές Αργυροκάστρου, Αγ. Σαράντα, Χιμάρας όπου ιστορικά και σε σημαντικούς αριθμούς ζει η Εθνική Ελληνική Μειονότητα), όταν στα μαγαζιά τους απευθύνονται στην Ελληνική για την παραγγελία, η Υφυπουργός το πήγε ακόμη πιο πέρα. Τους προέτρεψε «να μποϊκοτάρουν τις υπηρεσίες που δεν τους προσφέρονται στην αλβανική γλώσσα»!
Το γεγονός καταγγέλλει η «Ομόνοια» τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωσή της ότι «από μια σχετικά νέα στην ηλικία πολιτικό, με καταγωγή απ’ το Αργυρόκαστρο όπου γνωρίζει το δίγλωσσο χαρακτήρα της περιοχής, και κυρίως άνθρωπο που έχει εργαστεί στις περιοχές επαφής Αλβανίας και Ελλάδας, θα περίμενε κανείς να δώσει ένα μάθημα πολιτισμού στον παρεξηγημένο δημοσιογράφο και την κοινή γνώμη με την ευκαιρία. Εκείνη προτίμησε να το πάει παραπέρα στην αντίθετη απ’ την ενδεικνυόμενη κατεύθυνση».
Η «Ομόνοια» καταδικάζει τον γλωσσικό ρατσισμό και εν προκειμένω τον ανθελληνισμό της Υφυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι «το δικαίωμα της χρήσης της μητρικής Ελληνικής το έχουμε κατοχυρωμένο με αγώνες στο διάβα της ιστορίας και επί το πλείστον διασφαλισμένο απ’ τις συμβάσεις και τις πρακτικές της Ευρώπης στην οποία προσδοκά η Αλβανία να ενταχθεί».
Και καταλήγοντας σημειώνει ότι «λογικές τέτοιες όπως μας τις αποκάλυψε η αξιωματούχος της διοίκησης του κράτους δεν διευκολύνουν ούτε την ένταξη, ούτε τη χειραφέτηση της κοινωνίας και κατά συνέπεια την οικονομική πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας».

Web Baner Antigoni