«Προσγειώθηκε» στην πραγματικότητα ο προϋπολογισμός του ΦοΔΣΑ Ηπείρου!

on .

ERGOSTASIO APORRIMMATON MONADA ASA 3 17 9 19

• Σε ρεαλιστικά επίπεδα «επανήλθε» ο προϋπολογισμός του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου, μειώνοντας κατά 1,5 εκ. ευρώ το «φορτίο» που είχαν κληθεί να κουβαλήσουν οι Δήμοι με την αρχική απόφαση του περασμένου Μαρτίου.
Η θετική εξέλιξη για τους Δήμους και κατ΄ επέκταση για τους δημότες, προέκυψε από τη χθεσινή ομόφωνη έγκριση του Κανονισμού Τιμολογιακής Πολιτικής του 2020. Συγκεκριμένα από τα 4,5 εκ. ευρώ το κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ για την τρέχουσα χρονιά έπεσε στα 2,928 εκ. ευρώ, μείωση που προέκυψε από δαπάνες που τελικά δεν θα γίνουν και οι οποίες αφορούσαν προσλήψεις προσωπικού, πλήρη λειτουργία ΣΜΑ κ.α..
Η αναπροσαρμογή του Προϋπολογισμού προέκυψε βασικά από δύο παράγοντες και συγκεκριμένα από τους Δήμους Ιωαννιτών και Ζίτσας. Ο Δήμος Ιωαννιτών, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός απορριμμάτων, είχε εκφράσει εξ αρχής αντιρρήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης των απορριμμάτων και τελικά υπήρξε συμφωνία με τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, ύστερα από διαβούλευση που προηγήθηκε.
Ο Δήμος Ζίτσας, δια του Δημάρχου του Μιχάλη Πλιάκου, ήταν εκείνος που είχε αντιδράσει για το ύψος του προϋπολογισμού που είχε διαμορφωθεί αρχικά, ζητώντας αναπροσαρμογή μέσω της μείωσης των προϋπολογισθέντων δαπανών.
Χθες ο κ. Πλιάκος δήλωσε «δικαιωμένος» για την απόφαση, επισημαίνοντας βέβαια ότι «το τελικό κόστος λειτουργίας του ΦΟΔΣΑ θα εξαρτηθεί από το πότε θα λειτουργήσουν οι ΣΜΑ, πότε θα γίνουν οι προσλήψεις στον Φορέα κ.α.».
Η χθεσινή απόφαση αποτελεί πλέον τη βάση και για την επόμενη χρονιά, με τον κ. Πλιάκο, να δηλώνει στον «Π.Λ.» ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το Δ.Σ. αποδέχτηκε την πρότασή του για την εκπόνηση μελέτης για την ακριβή κοστολόγηση του έργου, ώστε να γνωρίζουν έγκαιρα τα δημοτικά συμβούλια τι θα πληρώσουν την επόμενη χρονιά, ως επίσης και για τη δέσμευση να κατατεθούν στο τέλος του χρόνου απολογιστικά στοιχεία για τις δαπάνες που θα γίνουν.
Ωφελημένοι από τη μείωση του προϋπολογισμού (ετήσια εισφορά) είναι όλοι οι Δήμοι.
Το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει για το Δήμο Ιωαννιτών, ο οποίος καλείται να καταβάλλει το ποσό του 1,164 εκ. ευρώ έναντι 1,743 του αρχικού.
Οι άλλοι δήμοι της Π.Ε. Ιωαννίνων καλούνται να καταβάλλουν τα εξής ποσά: Κόνιτσας 30,836 χιλιάδες (έναντι αρχικού 51,231), Πωγωνίου 36,979 (63,384), Ζαγορίου 20, 296 (34,790), Μετσόβου 41,308 (70,807), Ζίτσας 110,556 (165,383), Δωδώνης 36,330 (56,250), Β. Τζουμέρκων 15,280 (26,192).

Τα απορρίμματα της Πελοποννήσου
Εν τω μεταξύ αίσθηση και αντιδράσεις προκαλούν δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» που διαχειρίζεται το Εργοστάσιο της Ηπείρου, Γιώργου Αγραφιώτη στον τηλεοπτικό σταθμό BEST ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηπείρου, είναι στη διάθεση Δήμων της Πελοποννήσου για να υποδεχτεί απορρίμματα στο διάστημα έως ότου λειτουργήσει το εκεί εργοστάσιο, το οποίο έχει επίσης αναλάβει η ΤΕΡΝΑ, αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η κατασκευή του.
Αν και ο κ. Αγραφιώτης δήλωσε ότι αυτό απαιτεί και τη σύμφωνη γνώμη του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου, εν τούτοις οι δήμαρχοι της Ηπείρου αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα την τοποθέτηση του Γενικού Διευθυντή της εταιρίας.
Πιο συγκαταβατικός εμφανίστηκε σε δήλωσή του στο Epirupost o Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Νίκος Καλαντζής, ο οποίος υποστήριξε ότι η μεταφορά απορριμμάτων από άλλες περιοχές της χώρας αλλάζει τα κόστη για τον Φορέα και μπορεί να έχει οικονομικά οφέλη.
Κατά τα άλλα ο κ. Αγραφιώτης δήλωσε ότι το εργοστάσιο της Πελοποννήσου είναι αντιγραφή αυτό της Ηπείρου, που έχει βραβευτεί από την Ε.Ε. και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πέρυσι μετά την εκλογική του νίκη ο νυν Περιφερειάρχης Π. Νίκας είχε επισκεφθεί το Ελευθεροχώρι. Στις αρχές του Οκτωβρίου είχε δε υποδεχτεί στο γραφείο του την πρώην Αντιπεριφερειάρχη Ιωαννίνων Τατιάνα Καλογιάννη. «Η συνάντηση μαζί της υπήρξε μια πολύτιμη μεταφορά εμπειριών για το συγκεκριμένο θέμα και η συζήτηση μαζί της θα συνεχιστεί», είχε δηλώσει τότε ο κ. Νίκας.