Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις

on .

EKPTOSEIS KALOKAIRI

• Μέσα σε κλίμα μεγάλης αβεβαιότητας, σε μια περίοδο που η χώρα προσπαθεί να «σηκώσει κεφάλι» από την οικονομική παράλυση που προκάλεσε ο κορωνοϊός, κάνουν σήμερα πρεμιέρα οι θερινές εκπτώσεις. Ωστόσο, καταναλωτές και καταστηματάρχες είναι… κουμπωμένοι με τους δεύτερους να κρατούν μικρό καλάθι, φοβούμενοι ότι στο τέλος (31 Αυγούστου) το ταμείο θα είναι μείον!
Τα εμπορικά καταστήματα ακόμη δεν μπορούν να συνέλθουν από την ομολογουμένως πολύ δύσκολη περίοδο των τελευταίων μηνών (συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του Πάσχα) που η αγορά υπολειτουργούσε, εάν αναλογιστεί κανείς και το δίμηνο lockdown που επέβαλε ο κορωνοϊός!
Οι προσδοκίες για αναθέρμανση της αγοραστικής κίνησης δεν είναι μεγάλες, παρόλα αυτά δεν υπάρχει και άλλη επιλογή με αρκετούς εμπόρους να ξεκινούν από την αρχή με μεγαλύτερα ποσοστά εκπτώσεων για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Ας σημειωθεί ότι τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν και την Κυριακή 19 Ιουλίου.

Προσοχή
Κατά την διάρκεια των εκπτώσεων οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:
- Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.
- Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
- Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).
- Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
-  Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.