Ο ιός… επελαύνει στην Αλβανία απειλώντας και την Ελλάδα!

on .

KORONOIOS TEST 3

Τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και κυρίως εκείνα που ανακοινώνονται στις Βαλκανικές χώρες, χτύπησαν καμπανάκι σε Κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα, με την αυστηροποίηση των μέτρων να είναι πλέον μονόδρομος.
Χθες το απόγευμα η ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ των 60 νέων κρουσμάτων (εκ των οποίων τα 42 εισαγόμενα), σήμανε και νέο συναγερμό. Μάλιστα νωρίτερα είχε συγκληθεί ευρεία έκτακτη κυβερνητική τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να επικαιροποιηθεί το Επιχειρησιακό Σχέδιο ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Αποφασίστηκαν έκτακτα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ για το αντίστοιχο της Κακαβιάς (θεωρητικά κλειστό) απ’ όπου καθημερινά εκατοντάδες πολίτες μπαινοβγαίνουν από την Αλβανία στην Ελλάδα, όπως δήλωσε στον «Π.Λ.» ο Πρόεδρος της Βουλής Κ. Τασούλας το αργότερο μέχρι Δευτέρα αναμένεται κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για να κάνει και τους απαραίτητους ελέγχους!
Επέλαση του ιού
στην Αλβανία…
Οι καθημερινές οχλήσεις, τόσο από τοπικούς φορείς, όσο και από τα Μέσα Ενημέρωσης μέχρι στιγμής βρίσκουν τοίχο, την ώρα μάλιστα που ο κορωνοϊός… επελαύνει στη γειτονική Αλβανία και είναι θέμα χρόνου, εάν δεν έχει συμβεί ακόμη, να περάσει και σε ελληνικό έδαφος αφού αρκετά κρούσματα έχουν εντοπιστεί και σε περιοχές της Νότιας Αλβανίας, με τους κατοίκους των οποίων συνήθως έχει επαφές η Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο στη γειτονική χώρα ανακοινώθηκαν 90 νέα κρούσματα και δυο θάνατοι, με τα ενεργά να ανέρχονται συνολικά σε 1.318.
Έκτακτη σύσκεψη
Χθες ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης τόνισε ότι «δεν επιτρέπεται καμία χαλάρωση. Το άνοιγμα της χώρας πρέπει να γίνεται με πρώτο μέλημα την ασφάλεια τόσο για τους επισκέπτες, όσο και για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών». Επέμεινε στην αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών κανόνων που έχουν προβλεφθεί, στην εντατικοποίηση των ελέγχων και στη λήψη πρόσθετων προστατευτικών μέτρων, ειδικά στα βόρεια σύνορα της χώρας.
Την ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης και την ανησυχία του για την υγειονομική κατάσταση στα Βαλκάνια, εξέφρασε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.
Τα έκτακτα μέτρα
Σε δήλωσή του, μετά τη σύσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας ανέφερε ότι «η αύξηση στα εισαγόμενα και στα εσωτερικά κρούσματα, χτυπά καμπάνα κινδύνου. Απαιτεί, να βάλουμε φρένο στον επικίνδυνο εφησυχασμό. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ, και τρέφεται, από τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Υπαγορεύει ταυτόχρονα, πρόσθετα μέτρα, σε ό,τι αφορά τις αφίξεις. Κυρίως, από τις γειτονικές, βαλκανικές χώρες».
Στο πλαίσιο αυτό, ύστερα από ευρεία τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη, αποφασίστηκε:
3 Όσοι εισέρχονται για μη ουσιώδεις λόγους, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης 14 Ιουλίου από το συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, υποχρεούνται να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον κορωνοϊό, που να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδό τους στην Ελλάδα.
3 Η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) παραμένει σε ισχύ. Ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, περιορίζεται στις 24, από 48 ώρες, πριν την άφιξη στην Ελλάδα.
3 Ενισχύεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Για το λόγο αυτό, δεκάδες κλιμάκια ελέγχου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιήσουν εκτεταμένους, πάνω από 300, ελέγχους σε όλη την Ελλάδα μέχρι την Κυριακή.
60 χθες στην Ελλάδα
Στο μεταξύ, εξήντα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο ΕΟΔΥ, εκ των οποίων τα 40 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, δυο εισαγόμενα προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο, ένα κρούσμα εντοπίστηκε στην Π.Ε. Κοζάνης, 7 στην Π.Ε. Αττικής, 8 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ένα στην Π.Ε. Ημαθίας κι ένα στην Π.Ε. Ξάνθης.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.732, εκ των οποίων το 54,5% άνδρες αφορά άνδρες.
Τα 962 (25.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.962 (52.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Εννιά ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. Τρεις (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Την ίδια ώρα, 123 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ συνολικά στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη ζωή τους 193 συνάνθρωποί μας (62 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες). Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.