Σε τροχιά δημοπράτησης ο Μεγάλος Δακτύλιος!

on .

komvos

• Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται, έπειτα από μία αρκετά μεγάλη περίοδο «περιπετειών», ο λεγόμενος Μεγάλος Δακτύλιος της πόλης των Ιωαννίνων, ο οποίος θα συνδέσει την οδό Βογιάννου με την εθνική οδό στο ύψος του Πανηπειρωτικού Σταδίου.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο, όταν υλοποιηθεί, αναμένεται να δώσει κυκλοφοριακή «ανάσα» στην πόλη αποσυμφορίζοντας τη λεωφόρο Δωδώνης που αποτελεί σήμερα την κύρια «πύλη» της Στη νοτιοδυτική πλευρά του Λεκανοπεδίου.
Όπως ανακοίνωσε χθες ο Δήμος Ιωαννιτών, η δημοπράτηση του Δακτυλίου, που έχει ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, είναι θέμα λίγων ημερών. Ο δρόμος άνοιξε μετά την δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου για την υπαγωγή του έργου στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Τελικές απαλλοτριώσεις
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, «έργα τα οποία συγχρηματοδοτούνται ή βρίσκονται υπό ένταξη σε ενωσιακά προγράμματα και στοχεύουν στην ουσιώδη βελτίωση των υποδομών, την περιφερειακή ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, χαρακτηρίζονται ως έργα γενικότερης σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας».
Στο δεύτερο άρθρο αναφέρεται: «υπάγονται στη διαδικασία του άρθρου 74 του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων που έχουν κηρυχθεί κατά τις πάγιες διατάξεις με την υπ’ αρ. 47/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών για το έργο «Ολοκλήρωση μεγάλου δακτυλίου πόλης Ιωαννίνων (Κόμβος Πανηπειρωτικού Σταδίου - Κόμβος Βογιάννου)».
Με άλλα λόγια, τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας προβαίνουν στην κήρυξη των συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που αφορούν στην εκτέλεση του έργου. Με την εξέλιξη αυτή αίρονται και τα τελευταία εμπόδια για την δημοπράτηση του Μεγάλου Δακτυλίου, ενός από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 27,3 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται εδώ πως ο συγκεκριμένος οδικός άξονας ξεκινά από τον ήδη κατασκευασμένο ισόπεδο κυκλικό κόμβο στην συμβολή της λεωφόρου Γεννηματά με την οδό Βογιάννου και καταλήγει στη συμβολή της οδού πρόσβασης προς το Πανηπειρωτικό Στάδιο. Έχει συνολικό μήκος 4.360 μ. περίπου.

Ο ρόλος του Κ. Τασούλα
Για το «ξεμπλοκάρισμα» και την επίσπευση του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης καθοριστική υπήρξε η παρέμβαση του συμπατριώτη μας Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αυτός είναι ο λόγος που ο Δήμος Ιωαννιτών στη χθεσινή του ανακοίνωση δεν παραλείπει να εκφράσει και δημόσια τις ευχαριστίες του προς τον κ. Τασούλα, ο οποίος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «κατανοώντας την αναγκαιότητα του έργου, συνέβαλε καθοριστικά τόσο για τη σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και για την ταχύτατη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ