Αγροδιατροφικό Πάρκο στους Κωστακιούς διεκδικεί η Άρτα

on .

dimos artas

• Το θέμα της άμεσης λειτουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου στους Κωστακιούς Άρτας, απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονικής πόλης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου για ίδρυση παρόμοιου πάρκου στα Γιάννενα.
Όπως ανέφερε στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρ. Τσιρογιάννης, η λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου με έδρα την Άρτα, θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για όλο τον Νομό, δίνοντας ώθηση στη Γεωπονική Σχολή της Άρτας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων αγροτικής και οικολογικής κατεύθυνσης, καθώς και στην διασύνδεση και ανάπτυξη του Πρωτογενή τομέα και του τομέα της Μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων της Άρτας και όχι μόνο.
Ο Δήμαρχος ήταν ξεκάθαρος στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι «η άμεση λειτουργία του Πάρκου είναι μια δίκαιη απαίτηση των Αρτινών...»
Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα:
-Καλεί τον Πρύτανη του Πανεπ. Ιωαννίνων και την Κοσμήτορα της Γεωπονικής Σχολής να ξεκινήσουν τις διαδικασίες για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων του Πάρκου παραχωρώντας κατά χρήση, στην Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, έκταση στην περιοχή των Κωστακιών πλησίον των εγκαταστάσεων της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου.
- Να προχωρήσει η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Αρταίων και Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για τη δημιουργία του Πάρκου και τη συνεργασία σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα.
- Τη λειτουργία εντός του Πάρκου 1) Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος 2) Κέντρου Γενετικής Βελτίωσης Ζώων και 3) Κέντρου Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών.
- Ζητά την άμεση χρηματοδότηση από τα αρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Ηπείρου για τα απαραίτητα έργα και υποδομές για τη δημιουργία και λειτουργία του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.
- Την παροχή στήριξης καθώς και κάθε δυνατή βοήθεια και την χρηματοδότηση από το Δήμο Αρταίων με το ποσό των 100.000 ευρώ, για τις απαιτούμενες ενέργειες εκκίνησης, της δημιουργίας του Πρότυπου Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου Ηπείρου.