Επιστρέφει στους αγρότες γη που χαρακτηρίστηκε δασική

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES

• Σε ισχύ τέθηκαν από χθες οι προβλέψεις του νέου Περιβαλλοντικού νόμου για τους Δασικούς χάρτες, καθώς ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκης υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση. Με τις νέες διατάξεις διατηρείται ο αγροτικός χαρακτήρας εκτάσεων που είχαν χαρακτηριστεί δασικές τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για σημαντικές ρυθμίσεις ειδικά για την Ήπειρο, καθώς απεμπλέκονται εκτάσεις που βρίσκονται ακόμη και εντός αναδασμών και σήμερα χαρακτηρίζονται δασικές, ενώ δίνεται λύση και στην αμπελουργική ζώνη Ζίτσας.
Επίσης αναμορφώνονται οι δασικοί χάρτες και προβλέπεται νέα περίοδος εντάσεων και επανεξέταση αντιρρήσεων. Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την υπουργική απόφαση μεταξύ των άλλων:
- Καταγράφονται οι πράξεις της διοίκησης (διοικητικές πράξεις), με τις οποίες αγροτικές εκτάσεις απώλεσαν τον δασικό τους χαρακτήρα πριν από το 1975 με τις σχετικές συνέπειες στους νέους δασικούς χάρτες. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγκεκριμένες εκτάσεις αποκτούν ξανά τον αγροτικό τους χαρακτήρα.
- Προβλέπονται οι διαδικασίες για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών που αναρτήθηκαν πριν την εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων). Οι ίδιες διαδικασίες αφορούν και τους δασικούς χάρτες οι οποίοι ήταν υπό ανάρτηση και τώρα αναμορφώνονται και μέσα στο επόμενο δίμηνο (30/9) θα αναρτηθούν.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης σε δήλωσή του, τόνισε ότι «αντιμετωπίζονται πλέον τα προβλήματα και οι στρεβλώσεις που διαπιστώθηκαν μέχρι σήμερα στην κατάρτιση των δασικών χαρτών και βάζουμε τέρμα στον παραλογισμό του κράτους και την ταλαιπωρία των πολιτών. Βάζουμε τέρμα στο παραλογισμό του κράτους, που ενώ από την εποχή του Ελευθέριου Βενιζέλου ή του Κωνσταντίνου Καραμανλή έχει παραχωρήσει με επίσημες αποφάσεις εκτάσεις στους αγρότες, θεωρώντας ότι δεν είναι δασικές, με τους δασικούς χάρτες αμφισβήτησε τις ίδιες της αποφάσεις του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι 170.000 οικογένειες υπέβαλλαν αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες στο ήμισυ της επικράτειας. Με την υπουργική απόφαση τίθενται σαφείς κανόνες κατ’ εφαρμογή του νέου νόμου ώστε να δοθούν απλές και δίκαιες λύσεις για το θέμα».

Διόρθωση προδήλων σφαλμάτων
Στην Υπουργική Απόφαση επεξηγούνται και τα εξής:
- Οι δασικοί χάρτες αναμορφώνονται, σε όποιο στάδιο της διαδικασίας κύρωσης κι αν βρίσκονται, προκειμένου να συμπεριλάβουν τις προβλεπόμενες διοικητικές πράξεις. Στο πλαίσιο αυτό, οι δασικοί χάρτες που αναρτήθηκαν πριν την ισχύ του νέου περιβαλλοντικού νόμου (συμπεριλαμβανομένων των μερικώς ή ολικώς κυρωθέντων), αφού αναμορφωθούν και διορθωθούν, θα αναρτηθούν εκ νέου στο σύνολό τους.
- Οι αιτήσεις για διόρθωση των πρόδηλων σφαλμάτων, επί των αναρτώμενων δασικών χαρτών, υποβάλλονται εφεξής αποκλειστικά ηλεκτρονικά, στον διαδικτυακό τόπο του Ελληνικού Κτηματολογίου.
- Επίσης, σε συμμόρφωση με την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων που είχαν υποβληθεί και απορριφθεί (είτε σιωπηρά, είτε διότι δεν θεωρήθηκαν ότι εμπίπτουν στην κατηγορία διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων) παραπέμπονται, με επιμέλεια της Διοίκησης, ώστε να εξεταστούν ως εμπροθέσμως ασκηθείσες αντιρρήσεις από τις Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ) των δασικών χαρτών.