ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Κλειστά τα σύνορά μας από σήμερα και για τους Σέρβους

on .

KORONOIOS EODY DEIGMATA

• Μπορεί η Ελλάδα να έχει καταφέρει να ανακόψει την εξάπλωση του κορωνοϊού στον πληθυσμό της και να έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της για ξένους τουρίστες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με γειτονικές της χώρες, οι οποίες φαίνεται πώς έχουν μπει στην δεύτερη φάση της πανδημίας με εκτίναξη του αριθμού νέων κρουσμάτων!
Εκτός λοιπόν από την Αλβανία, στην οποία μέρα με τη μέρα αυξάνονται τόσο οι νεκροί, όσο και οι ασθενείς που χρήζουν ιατρικής περίθαλψης, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και στη Σερβία. Μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται στη χώρα, οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινώσει την αναστολή από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 15 Ιουλίου της πρόσβασης των Σέρβων υπηκόων στη χώρα μας απ’ όλα ανεξαιρέτως τα σημεία εισόδου. Μόνη εξαίρεση οι ουσιώδεις λόγοι διέλευσης.
Μέτρα στην Κακαβιά!
Ωστόσο έντονη είναι η ανησυχία για τα ελλιπή μέτρα προστασίας στον μεθοριακό σταθμό Κακαβιάς, καθώς μπορεί θεωρητικά τα σύνορα να είναι κλειστά, ωστόσο οι διελεύσεις είναι πολλές καθημερινά, καθώς αποδεικνύεται ότι τελικά είναι χιλιάδες αυτοί που εμπίπτουν στις «εξαιρέσει» και μπορούν να περνούν τα σύνορα! Το καμπανάκι έκρουσαν τις τελευταίες μέρες οι τελωνειακοί και οι αστυνομικοί απαιτώντας μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στην Κακαβιά και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Όσο μάλιστα περνούν οι μέρες, η ανάγκη για ελέγχους στα σύνορα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς στην γειτονική Αλβανία μέρα με τη μέρα η εξάπλωση του κορωνοϊού φαίνεται πως ξεφεύγει από κάθε έλεγχο!
Χθες το Αλβανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ακόμη 74 νέα κρούσματα και δυο θανάτους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 76. Οι γιατροί προτρέπουν τους πολίτες να χρησιμοποιούν μάσκα και να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ωστόσο οι περισσότεροι δεν φαίνεται να συγκινούνται!
Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην περιοχή των Τιράνων, όμως τις τελευταίες μέρες αυξάνονται τα κρούσματα και σε περιοχές της Νότιας Αλβανίας. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε ήδη η Κακαβιά, ως κύρια πύλη εισόδου, να είχε θωρακιστεί και να γίνονται αυστηροί έλεγχοι!
Η χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ
Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 9 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.519, εκ των οποίων 54,8% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 192 θάνατοι. Παράλληλα, 11 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Από το σύνολο των 3.519 κρουσμάτων, 816 (23.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.933 (54.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).