Ξεφεύγει η κατάσταση με τον κορωνοϊό στην Αλβανία!

on .

GRIPH KORONOIOS NOSOKOMEIO 1 

Κάθε μέρα και χειρότερη γίνεται η κατάσταση στην Αλβανία, όσον αφορά την εξέλιξη του κορωνοϊού. Τα κρούσματα αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο, χθες ανακοινώθηκαν άλλα 90, ενώ τρία ακόμη άτομα έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.
Η έκρηξη της πανδημίας, αποκτά όμως και άλλα ανησυχητικά χαρακτηριστικά: Περιοχές που την περασμένη άνοιξη είχαν μείνει «λευκές» από κρούσματα, όπως το Αργυρόκαστρο, οι Άγιοι Σαράντα και η Κορυτσά, έχουν μπει πλέον και αυτές για τα καλά στη λίστα, ενώ σοβαρό πρόβλημα έχει προκληθεί και στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων, το μοναδικό ουσιαστικά οργανωμένο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Τις τελευταίες ημέρες έχει προσβληθεί από κορωνοϊό σημαντικός αριθμός γιατρών και νοσηλευτών, με τον πρώην Πρωθυπουργό και καθηγητή Ιατρικής Σαλί Μπερίσα να το χαρακτηρίζει «ως βιολογική βόμβα».
Η Κυβέρνηση Ράμα- σε αντίθεση με ότι έπραξε την περασμένη άνοιξη- δεν φαίνεται να μπορεί να λάβει μέτρα αποτροπής της μετάδοσης της νόσου, καθώς όπως εκτιμούν πολιτικοί παράγοντες της Αλβανίας, τώρα που εκτός από απαγορεύσεις, χρειάζεται τεχνογνωσία και επιστημονική κατάρτιση, αποδεικνύεται η υγειονομική ανεπάρκεια της χώρας.
«Εν δυνάμει τελματωμένη…»
Η συνεχώς ανοδική τάση των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους που εξετάζουν οι ειδικοί επιστήμονες, οδήγησε πριν λίγες ημέρες τον τομέα Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να κατατάξει την Αλβανία μαζί με άλλες 10 χώρες (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία, Ουκρανία κ.α.) στην κατηγορία των «εν δυνάμει τελματωμένων».
Η αιτία για την ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας, αποτελεί αντικείμενο ερεύνης, καθώς άλλοι την αποδίδουν στον εφησυχασμό, άλλοι στην ευκολία που οι Αλβανοί, αποδέχονται ως σωστές τις … ιστορίες περί συνωμοσίας. Αρνητικό ρόλο, φαίνεται πάντως να έχει παίξει και στην Αλβανία, όπως και σε άλλες μουσουλμανικές χώρες, η αδιαφορία που επιδείχτηκε για τήρηση των προληπτικών μέτρων στα τεμένη κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού.
Επειγόντως μέτρα στα σύνορα
Η τροπή που λαμβάνει η πανδημία στην Αλβανία καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να ληφθούν μέτρα ελέγχου στα σύνορα, τα οποία όπως επισημαίνεται από όλους, μόνο θεωρητικά είναι «κλειστά». Οι διελεύσεις από τους τρεις μεθοριακούς σταθμούς της Ηπείρου κυμαίνονται κοντά στις 3.000, οι οποίες ασφαλώς θα ήταν πολύ περισσότερες εάν είχαν απελευθερωθεί πλήρως οι μετακινήσεις.
Κι αυτός όμως ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και από τη στιγμή που κρούσματα εντοπίζονται συνεχώς και σε περιοχές της Νότιας Αλβανίας, είναι θέμα χρόνου να «εισαχθεί» και στην Ήπειρο. Αντικειμενικά βέβαια είναι αδύνατο να ελεγχθούν όσοι εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα, όμως είναι απαραίτητο να εγκατασταθεί άμεσα κλιμάκιο ελέγχου του ΕΟΔΥ πρώτα στην Κακαβιά- και αργότερα στους άλλους δύο μεθοριακούς σταθμούς- ώστε να γίνονται δειγματοληπτικοί, αλλά στοχευμένοι έλεγχοι.
Ήταν κάτι που θα έπρεπε ήδη να γίνει και εν πάση περιπτώσει να είχε δρομολογηθεί η σχετική διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει αρχίσει μια προεργασία για τους ελέγχους στα σύνορα, όμως εκείνο που δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί στο Κέντρο, είναι η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους συνοριακούς σταθμούς με Αλβανία. Ένα σοβαρό ζήτημα που προκύπτει, έχει να κάνει με όσους πιθανόν εντοπιστούν θετικοί σε κορωνοϊό στους ελέγχους που θα γίνονται: Στην Κακαβιά, τη Μέρτζανη και στο Μαυρομάτι, η συντριπτική πλειοψηφία των εισερχομένων, έρχονται και επιστρέφουν αυθημερόν στα σπίτια τους ή το πολύ την επομένη ημέρα της άφιξής τους. Κάτι που δεν συμβαίνει στον ίδιο βαθμό στα σύνορα με τις άλλες βαλκανικές χώρες.
Σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα όσοι θα καλούνται να δώσουν δείγματα, θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα μέχρι την έκδοση των αναλύσεων και φυσικά να καταβάλλουν εξ ιδίων το κόστος διαμονής στο ξενοδοχείο που έχει οριστεί για το σκοπό αυτό. Όπως γίνεται αντιληπτό πρόκειται για μια παράμετρο που προκαλεί άλλου είδους ζητήματα, που πρέπει να εξεταστούν και να επιλυθούν. Περιθώρια αναβολών και αναστολών δεν υπάρχουν. Αυτό ας το κατανοήσουν οι αρμόδιοι της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ…
Στην Ελλάδα
Ακόμα 28 νέα κρούσματα κοροναϊού ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό σε 3.486. Εξ αυτών, μάλιστα, τα 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι η εξής: 1 στις Σέρρες, 1 στην Κοζάνη, 7 στην Ξάνθη, 3 στη Λάρισα, 1 στον Έβρο, 1 στην Πιερία, 1 στην Κάρπαθο και τα 13 εισαγόμενα. Οκτώ είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ δεν υπήρξε άλλος θάνατος.