Αρκετοί Βαλκάνιοι... κατηφορίζουν προς τα παράλια Ηπείρου – Λευκάδας

on .

LEYKADA AGIOS NIKHTAS

• Αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για το πώς θα κινηθεί στη χώρα μας η ούτως ή άλλως «λαβωμένη» -λόγω κορωνοϊού- τουριστική περίοδος, χθες πρώτη μέρα που άνοιξαν όλα τα αεροδρόμια για να υποδεχθούν πτήσεις από το εξωτερικό, υπήρξε μια νότα αισιοδοξίας στους επαγγελματίες του κλάδου.
Από χθες η χώρα μας υποδέχεται και τουρίστες από τα Βαλκάνια που φτάνουν οδικώς μέσα από τις συνοριακές διαβάσεις, εξαιρουμένων της Αλβανίας στην οποία διαπιστώνονται αυξημένα κρούσματα το τελευταίο διάστημα. Η είσοδος στην Ελλάδα επιτρέπεται για τους ομογενείς ή για τα άτομα που έχουν αποδεδειγμένα «ουσιώδεις λόγους».
Κι αν οι πρώτοι τουρίστες χθες έφταναν στα δημοφιλή νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, η Ήπειρος φιλοδοξεί να πάρει και αυτή ένα μερίδιο από την τουριστική πίτα που αναλογεί στην Ελλάδα, ποντάροντας κυρίως σε επισκέπτες από τις Βαλκανικές χώρες που άρχισαν δειλά δειλά από χθες να κατεβαίνουν προς τα παράλια της Ηπείρου και φυσικά τη Λευκάδα.
Βέβαια, οι κρατήσεις προς το παρόν δεν κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, αφού χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά ξενοδοχεία επέλεξαν να μην ανοίξουν καθόλου.

Ο εσωτερικός τουρισμός…
Για πολλούς επαγγελματίες της Ηπείρου ο εσωτερικός τουρισμός φαντάζει ως η μόνη λύση για να καταφέρουν να επιβιώσουν τη φετινή χρονιά. Μπορεί να μην έρθει συνάλλαγμα και να υπάρξει ανακύκλωση των χρημάτων, ωστόσο θα είναι μια σημαντική «ανάσα» για τις επιχειρήσεις τους, ώστε να μην οδηγηθούν στο λουκέτο.
Το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Τουρισμός Για Όλους» είναι τόσο μεγάλο που πολλές φορές το σύστημα υποβολής των δηλώσεων κολλούσε, γι’ αυτό και απ’ ότι όλα δείχνουν το Υπουργείο Τουρισμού θα δώσει παράταση. Βέβαια καλό θα ήταν να σκεφτεί και το ενδεχόμενο να διαθέσει περισσότερα κονδύλια.
Οι δηλώσεις συμμετοχής των δικαιούχων υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής www.tourism4all.gov.gr.
Η διάρκεια του προγράμματος είναι εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης.