«Πίεση» για μείωση των διοδίων στη σήραγγα Ακτίου

on .

SHRAGGA AKTIOY

• Το ζήτημα των διοδίων επανήλθε χθες στην επικαιρότητα, καθώς συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Το θέμα κατά βάση αφορούσε το αίτημα κατοίκων της Πρέβεζας να καθιερωθεί απαλλαγή ή εκπτωτική πολιτική για όσους μετακινούνται σε καθημερινή βάση στην περιοχή του Ακτίου για επαγγελματικές δραστηριότητες και σήμερα υποχρεώνονται σε κάθε μονή διαδρομή να καταβάλλουν στο ακέραιο το αντίτιμο των 3 ευρώ.
Ο Περιφερειάρχης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στον δικαστικό αγώνα που εκκρεμεί για την απαλλαγή των κατοίκων Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας από την καταβολή διοδίων στην Εγνατία Οδό, με την αιτιολογία ότι δεν υπάρχει παράλληλο οδικό δίκτυο άνευ διοδίων. Υπενθύμισε ότι προκειμένου να αντικρούσει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών το επιχείρημα της Περιφέρειας, επί υπουργίας Χρ. Σπίρτζη εξέδωσε απόφαση με την οποία χαρακτηρίζεται ως «παράλληλο» δίκτυο η πρώην εθνική οδός. Ειδικά για τα διόδια στο Άκτιο-τα οποία επίσης διαχειρίζεται η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.- όλοι συμφώνησαν ότι είναι άδικο εργαζόμενοι και από τις δύο πλευρές της σήραγγας, ή αγρότες που καλλιεργούν εκτάσεις στο Άκτιο να υποχρεώνονται να καταβάλλουν κανονικά διόδια.
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως έστειλε νέα επιστολή στον Υπουργό Υποδομών, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου εξιστόρησε τις παρεμβάσεις και τις προσπάθειες που έγιναν από το 2012 και εντεύθεν για το ίδιο θέμα χωρίς όμως να υπάρχει αποτέλεσμα. Υπέρ της νέας παρέμβασης του Περιφερειακού Συμβουλίου τάχθηκαν – με διαφοροποιήσεις ως προς τη διατύπωση των αιτημάτων- όλες οι παρατάξεις, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει καταληκτικά ότι θα πρέπει να υπάρχει ρεαλισμός στην πρόταση, καθώς κανένας Υπουργός δεν πρόκειται να υπογράψει απόφαση για να μην πληρώνουν οι κάτοικοι. Να σημειωθεί ότι το θέμα τέθηκε και σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου από την παράταξη «Ήπειρος Όλον» και «μετατέθηκε» η συζήτηση για το χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο.