Τριακόσιοι πρόσφυγες σε αναζήτηση στέγης και εργασίας

on .

PROSFYGES 1

• Σε τριακόσιους ανέρχονται οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές των Ιωαννίνων και στους οποίους δόθηκε πολιτικό άσυλο.
Μετά την εξέλιξη αυτή και σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι τριακόσιοι αυτοί πρόσφυγες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα μισθωμένα διαμερίσματα ή τη δομή Φιλοξενίας του Κατσικά, διακόπτεται το μηνιαίο οικονομικό βοήθημα και θα πρέπει να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την κάλυψη των ατομικών και οικογενειακών τους αναγκών, όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες πολίτες.
Χθες το ζήτημα απασχόλησε το Δημοτικό Συμβούλιο, με το Δήμαρχο Μ. Ελισάφ να ενημερώνει ότι βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα εξόδου των δικαιούχων διεθνούς προστασίας από το πρόγραμμα στέγασης «Εστία» και άλλων αιτούντων άσυλο και δικαιούχων διεθνούς προστασίας από δομές φιλοξενίας.
Πρόκειται για ζήτημα που δεν αφορά μόνο τα Γιάννενα, αλλά όλους τους Δήμους της χώρας και το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσεκτικούς χειρισμούς, είτε ακόμη ο Δήμαρχος.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» Θωμάς Μπέγκας κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα πίεσης της κυβέρνησης, ακόμα και μέσω ψηφίσματος του δημοτικού συμβουλίου, ώστε να «τρέξουν» πιο γρήγορα οι διαδικασίες.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα 2023» Τατιάνα Καλογιάννη, τόνισε ότι η προσπάθεια θα πρέπει να είναι διττή στην κατεύθυνση συνεννόησης δήμου – κεντρικής εξουσίας και της διεκδίκησης χρηματοδοτήσεων.
Ο Λάζαρος Νάτσης (Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», είπε ότι «Κινδυνεύουμε να διαμορφώσουμε πανελλαδικά αρνητικό κλίμα», η Όλυ Τσουμάνη από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωσε ότι το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει συνολικά να λάβει μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων του προσφυγικού και μεταναστευτικού, ενώ για ένταξης των πληθυσμών αυτών στην κοινωνία έκανε λόγο ο Χρήστος Πατσούρας («Αριστερή Παρέμβαση» στα Γιάννενα).

Συνεδρίαση για την ενεργειακή αναβάθμιση
Η ενεργειακή αναβάθμιση, θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από αίτημα 24 συμβούλων της Αντιπολίτευσης.
Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Σώματος Δ. Παπαγεωργίου η συνεδρίαση θα γίνει εντός του Ιουλίου, ώστε να ληφθεί απόφαση για την εκπόνηση όλων των μελετών της ενεργειακής αναβάθμισης του Δήμου. Η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_ 2023 Τατιάνα Καλογιάνη, στην τοποθέτησή της, υποστήριξε ότι η στάση της δεν εξαρτάται από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά από την εξέλιξη των συζητήσεων στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ο Νίκος Γκόντας, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας σημείωσε ότι αυτοί που σήμερα φωνασκούν είναι οι ίδιοι που δεν επέτρεψαν να αντιμετωπίσει η πόλη τα προβλήματα της καθημερινότητας. Η στείρα αντιπολίτευση κάνει κακό στην ίδια την πόλη, υπογράμμισε ο κ. Γκόντας και καυτηρίασε την στάση τους και στο θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυξήσεις των δόσεων σε ΔΕΥΑΙ
Ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» Άρης Μπαρτζώκας και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ ενημέρωσε ότι σε στενή συνεργασία με την Πυροσβεστική θα αντικατασταθούν πυροσβεστικοί κρουνοί στο δίκτυο, θα καθαριστεί το σύνολο των δεξαμενών (70) ενώ για την αντιμετωπίσει της κατάστασης στο βιολογικό θα γίνει προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού.
Έκανε γνωστό ότι για πρώτη φορά γίνεται καταγραφή των υδρομέτρων και της κατανάλωσης στο βόρειο τομέα του Δήμου ενώ ανέφερε ότι θα αυξηθούν οι δόσεις των ληξιπρόθεσμων από 36 σε 72.

Η πεζοδρόμηση
της παραλιμνίου
Κριτική για την προσωρινή πεζοδρόμηση της παραλιμνίου περιοχής, που έδωσε περιθώριο σε πεζούς και ποδηλάτες για ασφαλή βόλτα, τόσο από τη διέλευση τροχοφόρων, όσο και από την τήρηση των αποστάσεων για τον κορωνοϊό δέχτηκε η Δημοτική Αρχή από την Αντιπολίτευση. Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μ. Ελισάφ, είπε ότι η πιλοτική πιλοτική πεζοδρόμηση της παραλιμνίου κάλυψε την ανάγκη των πολιτών για περπάτημα και ποδηλατοβόλτα ειδικά μετά την καραντίνα, όπου η ανάγκη για έξοδο ήταν μεγάλη. «Το διάστημα αυτό δεν είχαμε φοιτητές, δεν είχαμε τουρίστες και ο καιρός δεν βοήθησε. Προκλήθηκαν κυκλοφοριακά προβλήματα όμως το παραλίμνιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα ατελείωτο πάρκινγκ», κατέληξε.

Η παράταξη Μπαρτζώκα
Η Δημοτική Παράταξη «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», που έχει επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα, υποστήριξε μεταξύ άλλων «πως μέριμνα των ιθυνόντων, εκτός από το ζῆν, θα πρέπει να είναι και το εὖ ζῆν». «Κι αν ακόμη -συνέχισε- έληξε η προσωρινή πεζοδρόμηση στην παραλίμνια περιοχή, ωστόσο με την απόφαση του Υπουργείου προσφέρονται εναλλακτικές λύσεις που θα ικανοποιούν το σύνολο των πολιτών, ώστε να συνυπάρχουν τα ποδήλατα και οι πεζοί με τα αυτοκίνητα. Με την απόσπαση πλήρους λωρίδας κυκλοφορίας μπορεί να δοθεί χώρος σε πεζούς και ποδηλάτες, όπως επίσης με την επιλογή οδών που θα οριστεί μικρότερο όριο ταχύτητας μπορεί να δοθεί προτεραιότητα στα ποδήλατα και στους πεζούς».