Καθολικό «όχι» για αιολικά πάρκα σε περιοχές Natura

on .

ANEMOGENNHTR AIOL PARKO

 «Ναι» στα αιολικά πάρκα, αλλά με κανόνες και σεβασμό στο περιβάλλον και στις άλλες αναπτυγμένες δραστηριότητες είπε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου.
Στο πλαίσιο αυτό το Συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδιαζόμενου έργου στην περιοχή Περιστερίου του Δήμου Μετσόβου, θέση που είχαν διατυπώσει και οι όμοροι- άμεσα- ενδιαφερόμενοι δήμοι Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων.
Τα στοιχεία που παρέθεσε στην εισήγησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ήταν αποκαλυπτικά και ανησυχητικά από το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ήπειρο.
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος ΒΕΤ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων- είπε ο Περιφερειάρχης «σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπως προκύπτει από το αρχείο της ΡΑΕ, θεωρούνται ότι βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής τρία έργα:
1. Θέση Βάρκο, Δήμος Μετσόβου = 3ΜW
2. Θέση Κρανιές - Καραβαμιά - Έλατος, Δήμοι Πωγωνίου, Ζίτσας = 50 MW
3. Θέση Αγραχλαδιά - Πρ.Ηλίας - Πέτρα - Χάιδως, Δήμος Πωγωνίου = 39.6 MW
Εξ όσων γνωρίζω και τα τρία έργα έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία, έστω και δοκιμαστική.
Εκείνο όμως που μας προκαλεί ανησυχία είναι ότι υπάρχουν εκκρεμείς αιτήσεις για εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ άλλων 69 μονάδων συνολικής ισχύος 1.500 περίπου MW! Πράγμα που σημαίνει ότι αν προχωρήσει η έκδοση αδειών με τη σημερινή διαδικασία, δεν θα μείνει βουνοκορφή της Ηπείρου χωρίς να έχει πάνω της ανεμογεννήτρια!»
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι είναι υπέρ της καθαρής ενέργειας, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και με σωστή χωροθέτηση, ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στις άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στις ίδιες περιοχές.
«Το πρόβλημα -συνέχισε- θα είναι τεράστιο στην Ήπειρο, καθώς διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για έκδοση νέων αδειών. Η αιφνιδιαστική για μας υποβολή της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι, ήταν η αφορμή να ερευνήσουμε το ζήτημα, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μπορεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε όλη την Ήπειρο, εν αγνοία και άνευ συναίνεσης -στις περισσότερες περιπτώσεις- των τοπικών κοινωνιών.
Κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Είναι αναγκαίο να ληφθούν πρόνοιες ώστε να σταματήσει η έκδοση αδειών που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις οποίες κανένας από εμάς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι ακριβώς σχεδιάζεται και κατά δεύτερο λόγο ποιοι είναι οι επενδυτές. Τα μέτρα πρέπει να στοχεύουν στην προστασία των περιοχών φυσικού κάλλους αλλά και στη σωστή κατανομή τους».
Ο Σάκης Βλέτσας
Κατά της ανεξέλεγκτης δημιουργίας αιολικών πάρκων τάχθηκαν και άλλες παρατάξεις, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο Σάκη Βλέτσα, να δίνει επιπλέον επιχειρήματα κατά της δημιουργίας αιολικών πάρκων σε περιοχές που βρίσκονται μέσα στο Δίκτυο Natura2000.
«Mέχρι το 2030 -εξήγησε- ο στόχος για παραγωγή ηλεκτρισμού μέσω αιολικής ενέργειας (εγκατεστημένη ισχύς αιολικών) είναι 7.050 MW και ήδη στην Ελλάδα βρίσκονται σε λειτουργία αιολικά συνολικής ισχύος 3.114 MW»
«Δηλαδή υπολείπονται άλλα 3.936 MW για να καλυφτεί ο στόχος του 2030, μέσα στα επόμενα 10 χρόνια» επισήμανε ο κ. Βλέτσας και συνέχισε «Οι εκτός περιοχών NATURA αδειοδοτημένοι ΑΣΠΗΕ διαθέτουν σήμερα 15.235 MW. Από αυτά λοιπόν αρκούν τα 3.936 MW, αρκεί δηλαδή, να εγκατασταθεί μόλις το 25,8% των ήδη αδειοδοτημένων ΑΣΠΗΕ εκτός περιοχών NATURA για να υπερκαλυφθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ για το 2030».
Η Λαϊκή Συσπείρωση
Από διαφορετική οπτική γωνία -σε σχέση με τις άλλες παρατάξεις- «είδε» το θέμα η παράταξη του ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία υποστήριξε «πως η ιδιωτικοποίηση πλέον της παραγωγής ενέργειας, υπονομεύει ακόμη περισσότερο τη δυνατότητα του εργατικού κινήματος να επιδρά στην πολιτική τιμών, στον ενεργειακό σχεδιασμό, στην προστασία του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των πολιτών». Άστοχα δε -όπως επισημάνθηκε- επεχείρησε να συνδέσει την άναρχη κατασκευή ΑΠΕ με τον προσφάτως ψηφισθέντα νόμο για το περιβάλλον.
Η πρόταση
Στην πρόταση που κατέθεσε ο Περιφερειάρχης και στην οποία θα προστεθούν επιμέρους παρατηρήσεις και προτάσεις των άλλων παρατάξεων, προτείνονται τα εξής:
1. Η αδειοδότηση έργων ΑΠΣΗΕ να γίνεται εκτός του δικτύου Natura 2000
2. Η αδειοδότηση των έργων ΑΣΠΗΕ να γίνεται μόνο με τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών, ήτοι της Περιφέρειας, Δήμων και Κοινοτήτων.
3. Η διαδικασία αδειοδότησης νέων έργων ΑΣΠΗΕ να αρχίσει μετά την ολοκλήρωση του νέου εθνικού στρατηγικού σχεδίου χωροταξίας των ΑΣΠΗΕ, όπου θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όλα τα κριτήρια τεχνικής, περιβαλλοντικής, πολιτιστικής και κοινωνικο-οικονομικής υφής.
4. Να γίνουν αδειοδοτήσεις ΑΣΠΗΕ κατά προτεραιότητα σε οικολογικά υποβαθμισμένες περιοχές της Περιφέρειας, σε εγγύτητα με το οδικό δίκτυο, οι οποίες δεν θα περιλαμβάνουν τοπία υψηλής αισθητικής, πολιτιστικής, ιστορικής ή άλλης αξίας και δεν θα απειλούν την τοπική οικονομία.
5. Να ληφθεί μέριμνα για σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα με τη σημαντική μείωση των λογαριασμών του ρεύματος στους κατοίκους του Δήμου/Δήμων όπου εγκαθίστανται οι ΑΣΠΗΕ.
Το έργο στο Περιστέρι
Με βάση τα όσα προηγήθηκαν κατά τη συζήτηση που προηγήθηκε γενικά για τα αιολικά πάρκα, ήταν αναμενόμενη η αρνητική γνωμοδότηση επί της ΜΠΕ για το Αιολικό Πάρκο στο Περιστέρι. Από τις επισημάνσεις του Περιφερειάρχη, αξιοσημείωτη είναι η αναφορά στις μεγάλες αλλοιώσεις που θα επέλθουν στο τοπίο από την κατασκευή νέων δασικών δρόμων (μήκους 12χλμ) τη διάνοιξη υπαρχόντων (άλλα 16χλμ) και την διαμόρφωση των 29 πλατειών που απαιτούνται για την τοποθέτηση της κάθε ανεμογεννήτριας στη βουνοκορφή. Ο Περιφερειάρχης είπε ακόμη ότι αρχικά είχε εκδοθεί άδεια για μικρό αιολικό πάρκο, ενώ η τωρινή αφορά ένα πολύ μεγάλο με την ισχύ της κάθε ανεμογεννήτριας να ανέρχεται σε 3 ΜW η κάθε μία!
Αξιοσημείωτες – της προχειρότητας που γεννά πολλά ερωτηματικά για την αρτιότητα των στοιχείων που ληφθεί- είναι ορισμένες διαπιστώσεις από τη ΜΠΕ, που αναφέρεται σε χαρακτηριστικά άλλων περιοχών.
Συγκεκριμένα για το αιολικό δυναμικό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του αεροδρομίου Ιωαννίνων. Για τα κλιματολογικά στοιχεία αναφέρεται στην Εύβοια και για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων επικαλείται τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Στερεών Αποβλήτων Στερεάς Ελλάδος!