Ακόμη πιο κοντά τα Πάρκα Υψηλής Τεχνολογίας και Αγροτικής Καινοτομίας

on .

NEES TEXNOLOGIES

• Ακόμη ένα βήμα στην κατεύθυνση της δημιουργίας δύο Πάρκων Τεχνολογίας στην Ήπειρο και συγκεκριμένα στα Γιάννενα έγινε με ισάριθμες χθεσινές αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της παραχώρησης στην Περιφέρεια των εκτάσεων που ανήκουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Το πρώτο οικόπεδο, κοντά στο Πανεπιστήμιο, θα χρησιμοποιηθεί για το «Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας & Έρευνας» στο οποίο θα στεγαστούν οι εταιρείες πληροφορικής. Αν ευοδωθεί η προσπάθεια αυτή, όπως είπε ο Περιφερειάρχης, τότε θα δημιουργηθούν 600 με 700 θέσεις εργασίας για απόφοιτους Πληροφορικής των πανεπιστημιακών σχολών Ιωαννίνων, Άρτας και Κοζάνης. Στο εγχείρημα, όπως ενημέρωσε ο Περιφερειάρχης, έχουν εκφράσει τη βούλησή τους να συμμετάσχουν το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τα κτίρια και εκτάσεις του Αγροκτήματος Κατσικά, που θα χρησιμοποιηθούν για το «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας».
Στο «Πάρκο» προγραμματίζεται να στεγαστεί το Κέντρο Αρωματικών και Φαρμακευτικών φυτών (με παράρτημα στην Κόνιτσα), να δημιουργηθεί Κέντρο Αναπαραγωγής και Γενετικής Βελτίωσης με έμφαση στις ελληνικές φυλές και να λειτουργήσει Αγορά Παραγωγών τοπικών προϊόντων.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης «η δημιουργία και το αντικείμενο του Πάρκου Καινοτομίας, δεν έχει καμία σχέση και δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο στη δημιουργία του Αγροδιατροφικού Πάρκου της Άρτας» προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια είναι θετική για τη δημιουργία του. Ωστόσο όπως αναλύθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Άρτας Β. Ψαθά, σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο- η λειτουργία του εξαρτάται από αποφάσεις της Πρυτανείας και της Συγκλήτου.
Στο Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας που σχεδιάζεται να δημιουργηθεί στον Κατσικά, όπως είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης θα γίνονται συγκεκριμένα πράγματα, σε μικρό επίπεδο και αφορούν κυρίως τα αρωματικά φυτά, όπως ζητήθηκε από αγρότες που ασχολούνται με τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και τα οποία δεν θα «κοντράρουν» αυτά τα οποία (και εάν) ετοιμάζουν τα υπουργεία για την Άρτα.
Στην Άρτα, ανέφερε ακόμη ο Περιφερειάρχης, έχει προγραμματιστεί η λειτουργία του Κέντρου Καινοτομίας Κρέατος, ενώ υπάρχουν και γεωργικά θέματα που πρέπει να εξετάζονται στη Γεωπονική Σχολή της». «Είναι λαμπρό το μέλλον και για τη Γεωπονική Σχολή αρκεί να θέλουμε να βοηθήσουμε τον τόπο», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.