Ομόφωνο «όχι» από Μέτσοβο για τα αιολικά πάρκα στο Περιστέρι!

on .

AIOLIKO PARKO

• Ένα ξεκάθαρο και ομόφωνο «όχι» στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου ισχύος 88,5 MW στο όρος Λάκμος ή αλλιώς Περιστέρι είπε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετσόβου, στα γεωγραφικά όρια του οποίου έχει προταθεί η εγκατάσταση του μεγαλύτερου αριθμού των ανεμογεννητριών του.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση επιβεβαιώνεται η αρνητική στάση του Δημάρχου Μετσόβου Κώστα Τζαφέα, ο οποίος έχει ταχθεί από καιρό κατά της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές Ανήλιου και Περιστερίου. Στη συνεδρίαση του σώματος παραβρέθηκε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος επίσης έχει τονίσει πως η συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους ενεργειακή υποδομή.

Ομόφωνη απόφαση
Κεκλεισμένων των θυρών λόγω κορονωϊού συνεδρίασε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μετσόβου, το οποίο με ομόφωνη απόφασή του εξέφρασε σοβαρές αντιρρήσεις επί των προτάσεων για την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στο Περιστέρι και ζήτησε την απόρριψή τους από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, κατά τη συνεδρίαση του σώματος αναπτύχθηκαν διεξοδικά το νομικό πλαίσιο και η αδειοδότηση των αιολικών πάρκων και αναλύθηκαν οι διαφωνίες για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν το προτεινόμενο στο όρος Λάκμος.
Στην ομόφωνη απόφαση και έκφραση των αντιρρήσεων συνέβαλε, όπως τονίζεται και η παρουσία του Περιφερειάρχη και δημότη Μετσόβου Αλέκου Καχριμάνη, ο οποίος κλήθηκε από τον Δήμο και ενημέρωσε διεξοδικά το Δημοτ. Συμβούλιο για την ΜΠΕ, ενώ ανέλυσε το θεσμικό πλαίσιο αδειοδοτήσεων των αιολικών πάρκων.

Ο Δήμαρχος Μετσόβου
Όπως τονίζει ο Κώστας Τζαφέας σε γραπτή δήλωσή του, «η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου καταδεικνύει την βούληση του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας για ενεργό και ουσιαστικό ρόλο στην ανάπτυξη κάθε μορφής ΑΠΕ με την προϋπόθεση αυτές να μην αλλοιώνουν την φυσιογνωμία των βουνών μας και να μην αφαιρούν κάθε προοπτική ανάπτυξης των πολλών δραστηριοτήτων στην περιοχή μας».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο
Η αρνητική στάση του κ. Καχριμάνη απέναντι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο Περιστέρι προϊδεάζει και για την απόφαση που θα λάβει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, το οποίο συνεδριάζει σήμερα (ώρα 12 μ.) με το συγκεκριμένο ως βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Το σώμα θα ασχοληθεί γενικότερα με το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην Ήπειρο.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι και ο Δήμος Τζουμέρκων, στα γεωγραφικά όρια του οποίου προτείνεται επίσης να λειτουργήσει τμήμα του αιολικού πάρκου Περιστερίου, έχει τοποθετηθεί αρνητικά στο θέμα.

Ο Σπ. Ριζόπουλος
Στο μεταξύ, για… υποκριτικό ενδιαφέρον του Μετσοβίτη Περιφερειάρχη για τον τόπο έκανε λόγο χθες ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος με αφορμή την πρόταση για το αιολικό πάρκο στο Περιστέρι. Ο κ. Ριζόπουλος επικαλέστηκε επίσημα έγγραφα και αποφάσεις δημόσιων υπηρεσιών που αποδεικνύουν, όπως είπε χθες σε συνέντευξη τύπου, ότι η Περιφερειακή Αρχή γνώριζε ή όφειλε να γνωρίζει εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια για τα τέσσερα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στον Λάκμο. Όπως υποστήριξε, το συγκεκριμένο θέμα αναδείχθηκε από τη δική του παράταξη πρώτα με τον ίδιο να έχει ζητήσει να χαράξει η Περιφέρεια την στρατηγική των ΑΠΕ στην Ήπειρο, να αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες για το πού θα εγκατασταθούν πάρκα και να συμφωνείται ακολούθως με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Έκανε δε γνωστό πως οι «Ορίζοντες» θα απέχουν από τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος. Κλείνοντας, ο Σπ. Ριζόπουλος τόνισε πως η δική του παράταξη ήταν που ανακίνησε ως θέμα και τα Πάρκα Υψηλής Τεχνολογίας και Αγροτικής Καινοτομίας και από κει ξεκίνησε το ενδιαφέρον την Περιφερειακής Αρχής.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ