Εντός 3τίας θα έχουν ανατεθεί τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια σε όλη την Ελλάδα

on .

PERAMA LEKANOPEDIO

• Το Πρόγραμμα Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ), τους στόχους και το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε αναλυτικά ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημ. Οικονόμου κατά το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Στόχος του Προγράμματος, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, που δεν προβλέπει καμία επιβάρυνση για τους Δήμους, είναι να καλυφθεί μέσα στη δεκαετία το 100% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός, η υλοποίηση του Προγράμματος εκτιμάται πως θα ξεκινήσει σταδιακά από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα εξελιχθεί σε φάσεις ανά εξάμηνο, κάθε μία εκ των οποίων περιλαμβάνει 200 μελέτες, προκειμένου να καλυφθούν οι περίπου 1.135 Δημοτικές Ενότητες της χώρας. Μέσα σε διάστημα 3 ετών θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναθέσεις σε όλη την Ελλάδα.
«Μέχρι σήμερα, υπάρχουν πολεοδομικά σχέδια μόλις για το 20% των Δημοτικών Ενοτήτων της χώρας. Ως αποτέλεσμα, δυσχεραίνεται η νόμιμη οικοδομική δραστηριότητα, ενώ υποθάλπεται η αυθαίρετη δόμηση, παρεμποδίζονται οι αναγκαίες επεκτάσεις πόλεων και οικισμών και ανακόπτονται οι προοπτικές βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξη που θα αναδεικνύουν τα στρατηγικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής» ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημ. Παπαστεργίου δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Το νέο πρόγραμμα εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων είναι κομβικό για την ανάπτυξη της χώρας. Μέχρι τώρα υπήρχε ένα σαθρό υπόβαθρο και πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα σύγχρονο εργαλείο για τη βιώσιμη ανάπτυξη κάθε Δήμου ολόκληρης της Ελλάδας…».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Οικονόμου, μέσα από τα ΤΠΣ θα γίνεται χωροθέτηση μεγάλων, δημόσιων και ιδιωτικών, επενδύσεων. Επίσης, θα υπάρχει τοπικό σχέδιο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, καθώς και τοπικό σχέδιο διαχείρισης καταστροφών και κινδύνων. Στην τελευταία μάλιστα περίπτωση, το σχέδιο δείχνει πού μπορεί να συγκεντρωθεί ο πληθυσμός, πού υπάρχουν αποθήκες, πού βρίσκονται δρόμοι διαφυγής ανάλογα με τον πιθανό κίνδυνο.
Η πρόσκληση για την εκκίνηση του Προγράμματος έχει ήδη σταλεί σε όλους τους Δήμους της χώρας προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και να προσδιορίσουν τη σειρά προτεραιότητας των Δημοτικών τους Ενοτήτων ως τις 10 Ιουλίου 2020.