Επιτυχημένο το πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού

on .

SEMINARIO KORONOIOS

• Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πανελλήνιο διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) του Οδοιπορικού Υγείας και Αλληλεγγύης με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων-μελών του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών.

Την εκδήλωση στο σύνολό της είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Γιαννιώτες και από την τηλεόραση. Ο συντονιστής του πανελλήνιου διαδικτυακού σεμιναρίου (webinar), κ. Στέφανος Φούσας, αναφέρθηκε στην πρωτόγνωρη εμπειρία της πανδημίας covid-19 για τη χώρα μας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Η πατρίδα μας βγήκε νικήτρια σε παγκόσμιο επίπεδο και αυτό οφείλεται στους πολίτες, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο κράτος μας, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση έβαλε μπροστά τους ειδικούς και με πολιτική εφάρμοσε στρατηγική, της οποίας τα αποτελέσματα μας κάνουν περήφανους και χαρούμενους. Οι κατακτήσεις μας όμως αφορούν το πρώτο ημίχρονο, γιατί έχουμε και δεύτερο και τρίτο ημίχρονο, τώρα έρχονται τα δύσκολα».
Tην έναρξη των εργασιών της διαδικτυακής εκδήλωσης με θέμα «Covid-19 και επιπτώσεις» κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος, στην Αίθουσα «Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος», της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας.
Ο εμπνευστής του Οδοιπορικού και πρώην Υπουργός κ. Αντώνης Φούσας αναφέρθηκε στη σύλληψη της από 10ετίας και πλέον ιδέας για το Οδοιπορικό αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Αγνή Νάκου, χαιρέτησε την εκδήλωση.
Στη θεματική των επιπτώσεων της πανδημίας στην εκπαίδευση, αναφέρθηκε ο ακούραστος Βελλαΐτης επιστήμονας κ. Ελευθέριος Γείτονας: «Τα εκπαιδευτήρια Γείτονα ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις διαθέτοντας μία πολύ καλή υποδομή σε θέματα διαδικτυακής εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί μας θυσίασαν διπλάσιο χρόνο για τους μαθητές μας».
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Μωϋσής Ελισάφ ανέπτυξε τη θεματική «Κορωνοϊός και Δήμος»: «Ως Δήμος αντιμετωπίσαμε τις προκλήσεις, λειτουργήσαμε με το 1/3 των εργαζομένων λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, διαχειριζόμενοι την καθημερινότητα...»
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, προσέγγισε από μία άλλη οπτική γωνία την επόμενη μέρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Φάνηκε, ότι η Πολιτεία λειτούργησε με μία διαφορετική αντίληψη, ακολουθήθηκαν οι οδηγίες των ειδικών, χωρίς να υποκύπτουν στο αποκαλούμενο πολιτικό κόστος».
Ο κ. Γιάννης Γουδέβενος, Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας ανέπτυξε τη θεματική «Καρδιαγγειακή πρόληψη στην εποχή του κορωνοϊού».
Ο κ. Γεώργιος Σαρόγλου, ομ. Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, ανέπτυξε τη θεματική «Κορωνοϊός και επιπτώσεις στην Ελλάδα».
Η κ. Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Γ’ Κλινικής ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ανέπτυξε την θεματική «Κορωνοϊός και εγκυμοσύνη».
Από την πλευρά του ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Χαράλαμπος Μηλιώνης, κατά την ανάπτυξη της θεματικής «Η εμπειρία από τη νοσηλεία ασθενών στο ΠΓΝΙ», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στην παραπληροφόρηση και να ακούμε μόνο τους ανθρώπους που μπορούν να μας δώσουν υπεύθυνη γνώση».
Ο κ. Βασίλειος Τσιμιχόδημος, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέπτυξε τη θεματική «Κορωνοϊός και σακχαρώδης διαβήτης».
Με μήνυμα παρενέβη στο σεμινάριο και ο Αντιπρύτανης του Πανεπ. Ιωαννίνων κ. Μηνάς Πασχόπουλος.
Την εκδήλωση έκλεισε εκ μέρους των Βελλαϊτών, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς κ. Κλέανδρος Παπαδόπουλος.
Παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν από την κ. Αθηνά Ζαχαρή, Ψυχίατρο, την κ. Βάια Θ. Ρούντου - Υφαντή, Χειρουργό Οφθαλμίατρο, την κ. Ευθαλία Χρ. Στεφανάκη, Ειδικό Αλλεργιολόγο, την κ. Σίσυ Τασολάμπρου, Ειδική Γαστρεντερολόγο – Ενδοσκόπο, την κ. Λαμπρινή Τάτση, Γενική Ιατρό, τον κ. Κώστα Τσαγκλή, Δικηγόρο, τον κ. Θωμά Σπύρου, Ταξίαρχο ε.α. και τον κ. Σταύρο Σταύρου, Πολιτικό επιστήμονα - Msc.