Λιγότερη η γραφειοκρατία, πιο άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη

on .

IRIDA PAROYSIASH 17 6 20

• Σε μία νέα εποχή περνούν οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίες «εγκαταλείπουν» το χαρτί και το… τρέξιμο από γραφείο σε γραφείο και υιοθετούν σταδιακά ένα σύγχρονο σύστημα διακίνησης εγγράφων.
Στόχος της όλης προσπάθειας, να επιταχυνθεί η διεκπεραίωση των διαδικασιών και να γίνει πιο άμεση η εξυπηρέτηση των δημοτών που συχνά μπλέκουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χάσιμο χρόνου και ταλαιπωρία.

Πρόγραμμα του ΓΕΑ
Ο πρώτος μεγάλος περιφερειακός δήμος της χώρας που «καταργεί το χαρτί» και περνά σε πιο σύγχρονα συστήματα διακίνησης εγγράφων γίνεται ο Δήμος Ιωαννιτών. Όλα αυτά μέσω του πληροφοριακού συστήματος «Ίριδα» που έχει αναπτυχθεί από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας και έχει παραχωρηθεί δωρεάν στο ελληνικό δημόσιο. Τη δουλειά έχει αναλάβει η Αντιδημαρχία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Έξυπνης Πόλης, η οποία μετά από την απαραίτητη προεργασία που ολοκλήρωσε, προχωρά σε εκπαίδευση των προϊσταμένων και των διευθυντών όλων των υπηρεσιών για την λειτουργία του προγράμματος. Η «Ίριδα», η οποία υποστηρίζεται και προωθείται από το υπουργείο Εσωτερικών προς όλους τους Δήμους της χώρας, εκτιμάται πως θα διευκολύνει την διεκπεραίωση των διαδικασιών εντός του Δήμου, θα επιταχύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών και θα μειώσει το λειτουργικό κόστος διακίνησης των εγγράφων.

Ο Μωυσής Ελισάφ
Η επιμόρφωση στα στελέχη του Δήμου για την χρήση του προγράμματος γίνεται από τον Δρ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, Προϊστάμενο του Τμήματος Κυβερνοασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών. Κατά την έναρξη της εκπαίδευσης ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ ευχαρίστησε όλους τους Διευθυντές και Προϊσταμένους για την συμμετοχή και την προθυμία τους καθώς, όπως είπε, με την δική τους συμβολή ο Δήμος Ιωαννιτών θα ανοίξει μία νέα σελίδα. «Είμαστε ένας από τους Δήμους που καινοτομούν. Με την ανάπτυξη και την λειτουργία του προγράμματος μειώνουμε την γραφειοκρατία και κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα του πολίτη», υπογράμμισε ο κ. Ελισάφ.

Εκπαιδευτές σε ΟΤΑ!
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Έξυπνης Πόλης Γιάννης Λυκογιώργος υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Ιωαννιτών θα αποτελέσει καταλύτη ώστε η Ηλεκτρονική Διαχείριση Εγγράφων να υιοθετηθεί και από άλλους ΟΤΑ και φορείς. Το υπουργείο Εσωτερικών διαπιστώνοντας το υψηλό επίπεδο της ομάδας υποστήριξης της ΙΡΙΔΑΣ που λειτουργεί ήδη στο Δήμο αποφάσισε να αναπτύξει μόνιμη συνεργασία με μέλη της ομάδας ώστε να αποτελούν τους εκπαιδευτές για άλλους Δήμους και Περιφέρειες. Αυτό είναι και σημαντικό και τιμητικό». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης ο Δήμος θα περάσει στην πράξη ώστε μέχρι τις αρχές Ιουλίου να έχει καταργηθεί πλήρως ο παραδοσιακός τρόπος διακίνησης εγγράφων και να έχει αντικατασταθεί από τον ηλεκτρονικό.