«Είναι και νόμιμη και ηθική η αποζημίωση του ΟΚΠΑΠΑ»!

on .

PANOY DHMHTRHS

• Άμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ιωαννιτών Δημήτρη Πάνου στην παράταξη του Θωμά Μπέγκα «Ενότητα Πολιτών», η οποία, παρεμβαίνοντας στην κόντρα της νυν Διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου με τον πρ. πρόεδρο του φορέα Κων/νο Γκόγκο, έκανε αναφορά και στην αποζημίωση που ψηφίστηκε να λαμβάνει και ο ίδιος για τις υπηρεσίες του στον ΟΚΠΑΠΑ.
Ο κ. Πάνου χαρακτηρίζει και νόμιμη και ηθική την απόφαση υπενθυμίζοντας σχετικά με τις αντιμισθίες πως υπάρχει διακριτή διαφορά ανάμεσα στους αιρετούς που εργάζονται στο Δημόσιο κι εκείνους που ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα.

Η απάντηση
Απαντώντας σε όσα ανέφερε για τον ίδιο η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα», ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα ακόλουθα:
«Πριν λίγες μέρες πράγματι πήραμε απόφαση στο Δ.Σ. του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., παρότι δεν ήταν υποχρεωτικό εκ του νόμου –για την δυνατότητα αποζημίωσης του προέδρου και του αντιπροέδρου του Δ.Σ.. Η απόφαση αυτή ψηφίστηκε από όλα τα μέλη του Δ.Σ. εκτός ενός που ψήφισε λευκό.
Για να προχωρήσει η διαδικασία αυτή θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, όταν έρθει το θέμα στην ημερήσια διάταξή του. Εκεί θα μπορέσουν οι παρατάξεις του δήμου μας και οι δημοτικοί σύμβουλοι να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης.
Δεν καταλαβαίνω την σπουδή της συγκεκριμένης παράταξης να εμπλέκει τον Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. σε ένα θέμα που δεν έχει καμία σχέση. Με την ευκαιρία αυτή όμως θα κάνω μερικές τοποθετήσεις και μερικές ερωτήσεις.
Ο Ο.Κ.Π.Α.Π.Α. είναι ένας οργανισμός με 255 εργαζόμενους διαφορετικών εργατικών σχέσεων και διαφορετικών ειδικοτήτων, έχε 45 διαφορετικές δομές και έναν προϋπολογισμό 9.500.000 ευρώ. Η διοίκησή του απαιτεί ατελείωτες ώρες φυσικής παρουσίας όχι μόνο στη διοίκηση αλλά κα σε όλες τις δομές του, έχει επίσης τεράστιες ευθύνες όχι μόνο απέναντι στους εργαζόμενους του αλλά απέναντι στα 850 βρέφη και νήπια και τις οικογένειές τους, τους 2.000 ωφελούμενους των ΚΑΠΗ και εκατοντάδες ακόμη συμπολίτες μας από τις κοινωνικές δομές του (Υπνωτήριο Αστέγων, Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοιν. Ιατρεία, Οδοντιατρείο, Φαρμακείο, Κ.Η.Φ.Η. κα.).
Στην πρόσφατη χρονική περίοδο της πανδημίας COVID 19 ανέλαβε επιπλέον ευθύνες (τηλ. κέντρο 15420, διανομή τροφίμων ΤεΒΑ κατ΄ οίκον σε 1.200 οικογένειες, έκτακτες εισαγωγές στο Υπνωτήριο Αστέγων, επισκέψεις σε Ρομά) και τις έφερε σε πέρας με τον καλύτερο τρόπο.
Ταυτόχρονα αυτό το δύσκολο διάστημα συνέχισε τις προσπάθειες για επίλυση χρόνιων προβλημάτων και έχει προχωρήσει πολλά από αυτά (πυρασφάλεια παιδικών σταθμών, πρόγραμμα προσαρμογής των παιδικών σταθμών 1.100.000 ευρώ, νέα βρεφικά τμήματα, νέα δομές όπως ο συμβουλευτικός σταθμός για την Άνοια στο 2ο ΚΑΠΗ, επέκταση Κέντρου Κοινότητας κα).
Αποτελεί τουλάχιστον φαρισαϊσμό ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Ο.Κ.Π.Α.Π.Α., ενός τεράστιου σε έργο και ευθύνες οργανισμού, να επικρίνεται για την δυνατότητα αποζημίωσης 1200 ευρώ και 480 αντίστοιχα [μικτα].
Οφείλω να αναφέρω και την διάκριση που ο ίδιος ο νομοθέτης κάνει δικαίως σε όλους τους αιρετούς για τις αντιμισθίες τους ανάλογα με το αν είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι ή αυτοαπασχολούμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν παίρνεις τον μισθό σου από το δημόσιο και προσφέρεις υπηρεσίες σε μία θέση αιρετού οφείλεις να διαλέξεις το ένα ή το άλλο. Όταν όμως είσαι ελεύθερος επαγγελματίας και απουσιάζεις από τη δουλειά σου το 50% ή και παραπάνω του χρόνου εργασίας σου τότε δικαιούσαι να λάβεις την όποια αποζημίωση υπάρχει και νομίζω ότι αυτό είναι και νόμιμο και ηθικό.
Σε σχέση με τον εθελοντισμό που ανέφερε η παράταξη έχω να δηλώσω ότι όλα αυτά τα χρόνια συμμετέχοντας σε κοινωνικές δράσεις δεν έχω πάρει ΠΟΤΕ ούτε ένα ευρώ (αθλητικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, σύλλογο αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, δημοτικός σύμβουλος 2017-19, μέλος του ΔΣ του ΟΚΠΑΠΑ 2015-19 κ.α).
Άεργος δεν υπήρξα στη ζωή μου μέχρι σήμερα και όταν αποχωρήσω από την δράση μου ως ενεργός πολίτης, θα επιστρέψω ολοκληρωτικά στην εργασία μου και τους ασθενείς μου. Ούτε και πριγκιπόπουλο που νομίζει ότι πρέπει να είναι μόνιμα σε θέση εξουσίας και μάλιστα αμειβόμενη».