Να προστατέψουμε με νόμο το «φρέσκο» ελληνικό γάλα!

on .

 GALA DOXEIO

• Τροποποίηση της νομοθεσίας για τη διακίνηση του παστεριωμένου γάλακτος ζητά ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Γιώργος Αμυράς με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.
Συγκεκριμένα ο βουλευτής ζητά να θεσπιστεί η κατηγορία γάλακτος παστερίωσης στους 71,7 βαθμούς Κελσίου για 15 δευτερόλεπτα ή σε χαμηλότερη (63 βαθμούς) για μισή ώρα τουλάχιστον, με διάρκεια συντήρησης τεσσάρων ημερών από την άλμεξη. Το γάλα αυτής της κατηγορίας θα μπορεί να φέρει την ονομασία «φρέσκο» που είναι γνώρισμα της ποιότητας και της μοναδικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Όπως, μεταξύ άλλων, αναφέρει στην ερώτησή του ο Γιαννιώτης βουλευτής με το Νόμο του 2014 «καθορίστηκαν οι τρεις κατηγορίες γάλακτος:
1. Το παστεριωμένο με διάρκεια συντήρησης έως επτά ημερών και θερμικής επεξεργασίας στους 71,7 βαθμούς Κελσίου.
2. Το παστεριωμένο γάλα ημέρας, χωρίς διαδικασία θέρμισης, με διάρκεια συντήρησης δύο ημερών από την ημέρα άλμεξης.
3. Το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας στους 127 βαθμούς Κελσίου, το οποίο είναι μακράς διάρκειας, με την ημερομηνία συντήρησης να καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Η πρώτη κατηγορία καταργήθηκε με διάταξη στον ν.4336/2015 και ο καθορισμός της διάρκειας συντήρησης του παστεριωμένου γάλακτος πέρασε στην ευθύνη του παρασκευαστή. Στόχος των συγκεκριμένων ρυθμίσεων ήταν η μείωση των τιμών λιανικής στο γάλα προς όφελος του καταναλωτή που όμως δεν επετεύχθη. Ξεκίνησαν οι αθρόες εισαγωγές γάλακτος, η ελληνική παραγωγή συρρικνώθηκε και οι καταναλωτές δεν ωφελήθηκαν οικονομικά».
Ο κ. Αμυράς επισημαίνει ότι πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η ελληνική γαλακτοπαραγωγή σε σχέση με το εισαγόμενο γάλα, να υποστηριχθούν οι παραγωγοί για να αυξήσουν το εισόδημά τους και να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη οικονομικά περίοδο, καθώς και να διευκολυνθεί η προώθηση των προϊόντων τους στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού.