«Επιστροφή» αποδήμων στα χωριά της Ηπείρου

on .

AYTOKINHTA KINHSH

• Η πρώτη μεγάλη έξοδος της φετινής χρονιάς αναμένεται να γίνει το τριήμερο της Πεντηκοστής και του Αγίου Πνεύματος.

Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό δεν επέτρεψαν τις εξόδους τόσο το Πάσχα, όσο και της Πρωτομαγιάς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν ο αριθμός εκείνων που θα φύγουν από τα αστικά κέντρα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλος.
Σύμμαχος των εκδρομέων φαίνεται πως θα είναι ο καιρός, καθώς η αστάθεια υποχωρεί, οι απογευματινές βροχές θα περιοριστούν και η θερμοκρασία σταδιακά και από το Σάββατο θα ανεβαίνει τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στα παράλια. Το τριήμερο Σάββατο - Κυριακή - Δευτέρα στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων, αλλά και στα παράλια της Ηπείρου η θερμοκρασία στην ανώτερη τιμή θα φθάσει τους 27 βαθμούς, ωστόσο εκείνο που θα «ζεστάνει» κάπως την ατμόσφαιρα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας στη διάρκεια της νύχτας και τις πρώτες πρωϊνές ώρες.
Ο κύριος όγκος των εκδρομέων αναμένεται να κινηθεί προς τα παράλια, αν και υπάρχουν ενδοιασμοί κατά πόσο τα νερά της θάλασσας θα επιτρέπουν το μπάνιο. Αυτό οδηγεί πολλούς -και εδώ στα Γιάννενα- να πραγματοποιήσουν μονοήμερες εκδρομές, ενώ πρόσθετος ανασταλτικός παράγοντας είναι και η μη λειτουργία των περισσότερων ξενοδοχείων, αλλά ούτε και των οργανωμένων κάμπινγκ που περιμένουν την 1η Ιουλίου, όταν και θα αρχίσουν οι αφίξεις από το εξωτερικό.
Οι χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες, είναι πολύ πιθανό να ευνοήσουν τις επισκέψεις και τις εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας. Ήδη σύμφωνα με όσα ακούγονται σε πολλά χωριά της Ηπείρου, αρκετοί είναι οι απόδημοι που ετοιμάζονται να τα επισκεφθούν καθώς δεν τους δόθηκε η ευκαιρία την περίοδο του Πάσχα.

Οι πρώτες αφίξεις αναμένονται από την Παρασκευή και η «κορύφωση» το Σάββατο.
Προς το παρόν οι οργανωμένες εκδρομές τουριστών παραμένουν «παγωμένες» και όσοι θα κατευθυνθούν προς Ήπειρο, θα είναι μεμονωμένοι επισκέπτες με την παρέα ή τις οικογένειές τους.
Η Τροχαία έχει ήδη αρχίσει τις «ετοιμασίες» για την ομαλή και αναίμακτη έξοδο του τριημέρου. Χθες ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών άνω του 1,5 τόνου την Παρασκευή το απόγευμα και το πρωί του Σαββάτου στα ρεύματα εξόδου των εθνικών οδών και των οδικών αξόνων από Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αντιστρόφως για τη Δευτέρα το απόγευμα.
Εκτός της απαγόρευσης κυκλοφορίας των φορτηγών, οι Υπηρεσίες της Τροχαίας σε όλη τη χώρα, τίθενται σε επιφυλακή από αύριο μέχρι και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση σε σημεία του οδικού δικτύου όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αυξημένα μέτρα στις εισόδους- εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, περιπολίες με αστυνομικά οχήματα και συνεργεία για έλεγχο των επικίνδυνων παραβάσεων.