Καιρός να γίνει μία συζήτηση για το περιαστικό δάσος Ιωαννίνων!

on .

DASOS FRONTZOY DROMOS

• Τα… πάνδεινα έχει υποστεί τις τελευταίες δεκαετίες το περιαστικό δάσος των Ιωαννίνων, ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου ολόκληρης της πόλης. Η ανθρώπινη παρέμβαση πάνω του, τού έχει αφήσει πολλές «πληγές», οι οποίες παραμένουν ανοιχτές.
Από τη μία, οι καταπατήσεις για το χτίσιμο σπιτιών μείωσαν σταδιακά το μέγεθός του δάσους που είναι πλέον γηρασμένο. Από την άλλη, έντομα και ασθένειες νεκρώνουν δέντρα, τα οποία κόβονται από το Δασαρχείο, όμως αναδάσωση για την αντικατάστασή τους δε γίνεται. Εξάλλου, αμφίβολο είναι αν τα τελευταία χρόνια λαμβάνονται τα απαιτούμενα μέτρα, όπως καθαρισμοί μονοπατιών κλπ. για την προστασία του αλσυλλίου από τυχόν πυρκαγιές.

Να γίνει συζήτηση
Μπορεί άραγε να φανταστεί κανείς τα Γιάννενα χωρίς το δασύλλιο που τα «στεφανώνει»; Προφανώς κι όχι. Για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να ληφθούν μέτρα και καλό θα ήταν να γίνει μία γενικότερη συζήτηση από τους εμπλεκόμενους φορείς της περιοχής μας και την Πολιτεία, ώστε να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του δάσους, που αποτελεί εξάλλου χώρο άθλησης και αναψυχής για εκατοντάδες Γιαννιώτες. Είναι κάτι που μέχρι στιγμής η πόλη έχει επιμελώς αποφύγει να πράξει…
Η Μαρία Κεφάλα
Το μέλλον του περιαστικού δάσους έφτασε ως τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη με πρωτοβουλία της βουλευτή Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα, η οποία ζήτησε την παρέμβασή του ώστε αυτό να διασωθεί και να συνεχίσει να αποτελεί βασικό πνεύμονα του λεκανοπεδίου. Όπως επισημαίνει με έμφαση η κ. Κεφάλα, «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια το αισθητικό δασύλλιο της πρωτεύουσας της Ηπείρου χτυπήθηκε από διάφορα φλοιοφάγα και ξυλοφάγα έντομα με αποτέλεσμα το δασαρχείο να κόβει εκατοντάδες κατεστραμμένα πεύκα χωρίς αυτά να αντικαθίστανται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το περιβάλλον και το μέλλον του περιαστικού δάσους, το οποίο σημειωτέον είναι γερασμένο, καθώς η τελευταία αναδάσωση χρονολογείται από το 1950».
Η Γιαννιώτισσα βουλευτής ζητάει από τον Υπουργό να υπάρξει άμεσα πρωτοβουλία για αναδάσωση και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση έτσι ώστε να διασωθεί ο μεγαλύτερος πνεύμονας πρασίνου και ζωής των Ιωαννίνων.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ