Οι αυστηρές ποινές «ασπίδα» προστασίας των ΠΟΠ προϊόντων

on .

BITALHS IOANNHS

• Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίιμων με ρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα, το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δημιουργεί πλέον νέα δεδομένα στο «μέτωπο» των ελληνοποιήσεων, καθώς οι ποινές που θα επιβάλλονται πλέον θα είναι αυστηρότατες.
Τις διατάξεις του νομοσχεδίου χαιρέτησε χθες με δήλωσή του ο Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και Αντιπρόεδρος της «ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε.» Ιωάννης Βιτάλης, ο οποίος αναφέρει πως επικοινώνησε με τον Υπουργό Μάκη Βορίδη, στον οποίο και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για το νόμο «που επιτέλους βάζει “φρένο” στις ελληνοποιήσεις».
Ο κ. Βιτάλης ως το πιο σημαντικό χαρακτηρίζει τις πολύ αυστηρές ποινές που προβλέπονται πλέον για τους παραβάτες.
«Επί της ουσίας -εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Διεπαγγελματικής- αυστηροποιείται το καθεστώς προϋπάρχοντος νόμου, ο οποίος ποτέ δεν εφαρμόστηκε, ήταν σε πλήρη αδράνεια, ενώ κανείς από τους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης, ούτε ο κ. Αποστόλου, ούτε ο κ. Αραχωβίτης δεν εξέφρασαν τη βούληση να τον αλλάξουν.
Χρειάστηκε να γίνουν πολλές συζητήσεις και παρεμβάσεις εκ μέρους του ΣΕΒΓΑΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια και με τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου και με τη σημερινή υπό τον κ. Βορίδη, ο οποίος αντελήφθη την ανάγκη προστασία των ΠΟΠ προϊόντων, των καταναλωτών όπως επίσης και τη βελτίωση της θέσης του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου.
Πλέον αναμένουμε εντός του μηνός την έκδοση του εφαρμοστικού νόμου που θα καθορίζει το πλαίσιο για τη διενέργεια των ελέγχων».
Καταλήγοντας ο κ. Βιτάλης, θέτει έμμεσα αίτημα συμμετοχής στο Συμβούλιο, στο οποίο θα συζητούνται τυχόν παραβάσεις και όπου θα επιβάλλονται τυχόν ποινές ο ΣΕΒΓΑΠ (Σύνδεσμος Γαλακτοβιομηχανιών) και η Διεπαγγελματική φέτας, όπως επίσης και το δικαίωμα ψήφου, ζητήματα που πρόκειται να τεθούν σε επόμενη συνάντηση με τον Υπουργό.

Ο Σταύρος Καλογιάννης
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται με δήλωσή του και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, ο οποίος γνωστοποιεί επίσης ότι για το θέμα προστασίας της φέτας είχε αναλυτική συζήτηση με τον Πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Ι. Βιτάλη.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο, αναφέρει ότι αυτό «εκσυγχρονίζει πολλούς τομείς του αγροτικού τομέα και ενισχύει περιβαλλοντικά θέματα, όπως η βιοποικιλότητα. Πολύ σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που προβλέπονται στο ν/σ για τη διασφάλιση των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (ΕΠΙΠ) και των βιολογικών προϊόντων, καθώς αυστηροποιούνται ουσιαστικά οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις στους παραβάτες. Παράλληλα, ενισχύεται η εποχιακή απασχόληση σε αγροτικές εργασίες, καθώς ο χρόνος εργασίας σε αυτές δεν αποτελεί λόγο διακοπής της καταβολής της επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους αυτής».