Επιβάλλεται η βελτίωση της καθαριότητας στα Γιάννενα!

on .

SKOYPIDIA KADOI

• Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Γιάννενα εδώ και αρκετό καιρό με τα απορρίμματα, τα οποία σε ορισμένα σημεία της πόλης δημιουργούν εικόνες «μικρών χωματερών».
Το πρόβλημα παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας, επισημαίνοντας τις περιορισμένες δυνατότητες της υπηρεσίας. Ο κ. Πήχας έκανε έκκληση στους πολίτες να μη βγάζουν ογκώδη αντικείμενα χωρίς να έχουν επικοινωνήσει πρώτα για συνεννόηση με τον Δήμο.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον «Π.Λ.» η συμπολίτισσα κ. Μαίρη Μάντζιου, ο αριθμός επικοινωνίας για τα ογκώδη συνήθως δεν απαντά. Η κ. Μάντζιου κάνει και μία σειρά από ενδιαφέρουσες επισημάνσεις σχετικά με τη βελτίωση της εικόνας της πόλης.

PHXAS BAGGELHS MIKROFONA

Υπάρχουν προβλήματα
«Οι πολίτες θέλουν καθαρή πόλη και υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής είναι να λάβει όλα τα μέτρα που θα την διασφαλίζουν», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας (φωτό) με αφορμή την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής να προχωρήσει σε δημόσιο ηλεκτρονικό διαγωνισμό ώστε μέρος της αποκομιδής να γίνει από ιδιώτη.
Οι ανάγκες είναι αυξημένες και οι δυνατότητες της υπηρεσίας περιορισμένες καθώς ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων –συνολικά 45- βρίσκονται σε άδεια ειδικού σκοπού. «Η βελτίωση στις υπηρεσίες καθαριότητας είναι επιβεβλημένη. Οφείλουμε και για λόγους δημόσιας υγείας να έχουμε καλύτερη εικόνα στην πόλη. Με την συνδρομή του ιδιώτη εκτιμούμε ότι θα το πετύχουμε», υπογράμμισε ο κ. Πήχας.
Σχετικά με την τιμή που προβλέπεται στην διακήρυξη ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι αποτελεί περίπου τον μέσο όρο των προηγούμενων διαγωνισμών που είχαν γίνει για τις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου. «Την τελική τιμή θα την διαμορφώσει ο ανταγωνισμός και τότε θα μπορούμε να συγκρίνουμε και να έχουμε σαφή εικόνα», σημείωσε.

Για τα ογκώδη…
Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στα ογκώδη όπου επίσης θα χρησιμοποιηθεί ιδιώτης για την απομάκρυνσή τους. «Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έγινε πολύ μεγάλο το διάστημα της καραντίνας», τόνισε και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες πριν βγάλουν αντικείμενα στα πεζοδρόμια να επικοινωνούν με την υπηρεσία στο τηλ.: 26510 - 75555 ώστε να συνεννοούνται για τον ακριβή χρόνο.
Τόνισε δε ότι αρκετά σημεία έχουν καθαριστεί πλήρως από ογκώδη, τοποθετήθηκαν απαγορευτικές πινακίδες όμως και πάλι συγκεντρώθηκαν υλικά. «Ούτε οι μηνύσεις, ούτε τα πρόστιμα λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει να βοηθήσουν οι πολίτες ώστε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα», υπογράμμισε.
Σε ότι αφορά την ενίσχυση της υπηρεσίας με προσωπικό ο Β. Πήχας υπογράμμισε ότι έχει κατατεθεί σχετικό αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών ενώ προχωρά επίσης η διαδικασία για την αγορά νέων απορριμματοφόρων.

Καίριες επισημάνσεις
Ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις και παρατηρήσεις αναφορικά με τα προβλήματα καθαριότητας στα Γιάννενα καταθέτει μέσω επιστολής της η κ. Μαίρη Μάντζιου. Συγκεκριμένα, αναφέρει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
«Όταν δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό… ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας πρέπει να βρει λύσεις… Όπως βρίσκουν π.χ. οι αντιδήμαρχοι σε δύο πόλεις που τυχαίνει να γνωρίζω, στη Λάρισα και στον Βόλο. Πριν από λίγο καιρό είδαμε στην τοπική τηλεόραση τον αγαπητό αντιδήμαρχο κ. Πήχα να δίνει οδηγίες στους δημότες για την καθαριότητα. Μας είπε αυτά που μας έχουν πει όλοι οι προκάτοχοί του. Τίποτε όμως δεν διορθώνεται με συστάσεις μόνον.
Μας είπε ο κ. Πήχας να μην αφήνομε άχρηστα αντικείμενα και κλαδέματα κοντά στους κάδους αλλά να τηλεφωνούμε πρώτα στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου για να μας δώσει οδηγίες. Λυπάμαι, αλλά τα τηλέφωνα 26510- 75555 και 31168 όσες φορές κι αν τα έχω καλέσει, εργάσιμες ώρες, δεν απαντούν. Έχω εντοπίσει ορισμένα σημεία σε κεντρικούς δρόμους που είναι μονίμως «χαβούζες» και εστίες μόλυνσης λόγω αχρήστων αντικειμένων που μένουν εκεί για μεγάλα διαστήματα. Αναφέρω μερικά παραδείγματα: στις οδούς Σπύρου Λάμπρου απέναντι από τον φούρνο του Παππά, στην πάροδο Καρατζά, στην οδό Δεσποτάτου της Ηπείρου (στην αρχή, κοντά στο Στάδιο, και πιο πέρα, κοντά στον Πλάτανο), στην οδό Τζαβέλλα απέναντι από το Ιατρικό Κέντρο, στον Άγιο Νικόλαο απέναντι από το παλαιό Χατζηκώστα, κ.ά..
Νομίζω ότι στο μακρινό παρελθόν ο οδηγός του απορριμματοφόρου σημείωνε τα σημεία όπου υπήρχαν άχρηστα αντικείμενα και ενημέρωνε την αρμόδια υπηρεσία. Αλλά στο μακρινό παρελθόν λειτουργούσε πολύ καλά και η Υπηρεσία των αχρήστων αντικειμένων. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να εκφράσω μια απορία: κανένας δημοτικός σύμβουλος ή υπάλληλος του Δήμου δεν βλέπει αυτές τις «χαβούζες» ώστε να ενημερώσει την Υπηρεσία καθαριότητας; Άλλες παρατηρήσεις: Οι μικροί κάδοι στους πεζοδρόμους ξεχειλίζουν από σκουπίδια όλη την ημέρα. Το ίδιο και στην παραλίμνιο. Στην περίφημη παραλία του Βόλου δεν συμβαίνει ποτέ αυτό, διότι τους αδειάζουν πολλές φορές την ημέρα. Εδώ γιατί όχι; Οι πράσινοι κάδοι δεν επαρκούν, χρειάζονται περισσότεροι. Ή χρειάζεται να γίνεται αποκομιδή δύο φορές την ημέρα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
Άλλο πρόβλημα που δημιουργούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι της αποκομιδής είναι ότι αφήνουν τους κάδους ανοιχτούς αφού τους αδειάσουν και κάποτε τους τοποθετούν κολλητά σε τοίχους με το σκέπασμα κάθετα σ’ αυτούς, έτσι που δεν είναι δυνατόν κάποιος να κλείσει τον κάδο αφού εναποθέσει τα σκουπίδια του. Ας το θυμούνται αυτό οι υπάλληλοι. Τα πεζοδρόμια –όταν δεν τα καθαρίζουν ορισμένοι νοικοκυραίοι δημότες- δεν πρέπει να τα καθαρίζει συνεργείο του Δήμου; Μια ιδιαίτερη περίπτωση σκουπιδότοπου είναι το πεζοδρόμιο μπροστά στο πάρκο Ούλαφ Πάλμε, όπου παίζουν παιδιά. Πολλά άλλα θα μπορούσα να αναφέρω, αλλά θα κλείσω με την έκκληση να δούμε επί τέλους την πόλη μας καθαρή. Αυτό το περιμένομε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή».