Τσουχτερά πρόστιμα για τα άκοπα αγριόχορτα μέσα σε οικόπεδα!

on .

 

OIKOPEDO SPITI AYTHERETO

• Τα άκοπα αγριόχορτα σε οικόπεδα, εδικά στα χωριά, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν μετατραπεί σε Ζούγκλα, αποτελούν τον μόνιμο πονοκέφαλο για κατοίκους και τοπικές αρχές, την περίοδο του καλοκαιριού.

Εκτός του ότι είναι καταφύγιο για τα φίδια, ο κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς είναι αυτό που κυρίως προβληματίζει τις υπηρεσίες των Δήμων, καθώς αρκεί μια στιγμή για να γίνει ένα ολόκληρο χωριό παρανάλωμα του πυρός!
Πολύ σωστά λοιπόν ο Δήμος Πωγωνίου εγκαίρως προχωράει στην κοπή των χόρτων στους κοινόχρηστους χώρους και τις δημοτικές εκτάσεις. «Τα συνεργεία έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό σε όλα σχεδόν τα χωριά φροντίζοντας έτσι για την καθαριότητα αλλά και την πυρασφάλεια», αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Έκκληση στους ιδιοκτήτες!
Παράλληλα, απευθύνει έκκληση σε όλους τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να προβούν σύντομα στον καθαρισμό τους για λόγους πρόληψης πυρκαγιών και προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σε αντίθετη περίπτωση, όπως τονίζει, συνεργεία του Δήμου σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θα παρεμβαίνουν με δική τους πρωτοβουλία για την αποψίλωσή τους και ακολούθως οι ιδιοκτήτες θα επιβαρύνονται με το ανάλογο κόστος και πρόστιμο.
Βέβαια, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων ζουν είτε σε αστικά κέντρα είτε και στο εξωτερικό και ειδικά φέτος, λόγω κορωνοϊού, μπορεί να μην μπουν καν στην διαδικασία να επιστρέψουν στις πατρογονικές εστίες. Αυτές οι περιπτώσεις είναι και οι πιο… δύσκολες, καθώς οι Δήμοι ή η Πυροσβεστική θα πρέπει να τους ενημερώσουν και εάν σε εύλογο χρονικό διάστημα δεν φροντίσουν για τον καθαρισμό των οικοπέδων τους, τότε θα κινήσουν διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Τι προβλέπεται
Ο νόμος είναι ξεκάθαρος: Οι υπεύθυνοι κατά περίπτωση οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μ. από τα όριά τους, υποχρεούνται να προβούν στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνσή τους, στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων εύφλεκτων υλικών και αντικειμένων, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά σύμφωνα με την υπ. αρίθμ. 4/2012 (ΦΕΚ 1346/25-4-2012 Τεύχος ΒΆ) Πυροσβεστική Διάταξη.
Όταν οι ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές δεν συμμορφώνονται, τότε οφείλουν οι Δήμοι να παρέμβουν, να καθαρίσουν τα οικόπεδα και να επιβάλλουν τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο 50 λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.