Εννέα στα δέκα Γιαννιωτόπουλα γύρισαν χθες στο σχολείο τους!

on .

7 DHMOTIKO SXOLEIO ENARKSH 1 6 20

• Ομαλά και χωρίς να σημειωθούν… παρατράγουδα, παρά τον προβληματισμό που υπήρξε σχετικά, έγινε χθες η επιστροφή και των μικρών μαθητών στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία όλης της χώρας, μετά από αναγκαστικό «διάλειμμα» δυόμιση μηνών περίπου.

Μάλιστα, στα σχολεία επέστρεψε η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών, τη στιγμή που στα Γυμνάσια και Λύκεια η συμμετοχή είναι περίπου στο 50%!

Υψηλά ποσοστά
Τα ποσοστά επιστροφής των μικρών μαθητών στα σχολεία τους ήταν ιδιαίτερα υψηλά χθες σε όλη τη χώρα, ενώ στον Νομό Ιωαννίνων κυμάνθηκαν γύρω στο 90% για τα Δημοτικά και γύρω στο 80% για τα Νηπιαγωγεία. Αναμενόμενο αυτό, καθώς τα μικρότερα παιδιά δε μπορούν να μείνουν μόνα σπίτι, άρα για τους γονείς η επιστροφή στο σχολείο είναι μονόδρομος. Μάλιστα, στο υπουργείο Παιδείας υπάρχει η αισιοδοξία ότι το νούμερο αυτό θα αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ημέρες.
Φυσικά, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, όπως και τα Σχολεία της Δευτεροβάθμιας που προηγήθηκαν, άνοιξαν με νέα δεδομένα στη σχολική καθημερινότητα, αφού σε κάθε τάξη ο ανώτατος αριθμός μαθητών είναι 15 άτομα, τα διαλείμματα γίνονται σε διαφορετικές ώρες για κάθε τμήμα, ενώ τα φετινά βιβλία θα αξιοποιηθούν και για την επόμενη σχολική χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές, και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία. Σήμερα, εξάλλου, άνοιξαν και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων.

Τι έγινε στα Γιάννενα
Χωρίς προβλήματα έγινε χθες η επιστροφή στα θρανία και των Γιαννιωτόπουλων. Εξάλλου, ο Δήμος το προηγούμενο διάστημα είχε προχωρήσει στην απολύμανση όλων των σχολικών μονάδων ενώ μερίμνησε ώστε όλα τα σχολεία να εφοδιαστούν με αντισηπτικά και τα απαραίτητα είδη υγιεινής.
Ο Δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας Γιάννη Αιβατίδη και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βασίλη Τσαμπαλά επισκέφθηκε το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, ενώ ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Παπαγεωργίου πήγε στο 18ο Δημοτικό Σχολείο στους Αμπελοκήπους και στο 24ο στο Κάτω Νεοχωρόπουλο.

Ο Μωυσής Ελισάφ
«Είναι μία σημαντική μέρα γιατί επανερχόμαστε σε μία νέα κανονικότητα. Σ’ αυτή την νέα φάση τα παιδιά πρέπει να ακούνε με μεγάλη προσοχή τους δασκάλους και τις οδηγίες τους και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να έχουν την προσοχή τους αυξημένη για την τήρηση των μέτρων», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος.
Ευχαρίστησε δε όλους για την ομαλή επανέναρξη της σχολικής χρονιάς και τόνισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να επανέλθουν στο φυσικό περιβάλλον καθώς ο μεγάλος χρόνος παραμονής στο σπίτι δημιουργεί προβλήματα. Ο Διευθυντής του 7ου Δημοτικού ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των παιδιών και την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σημείωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μαθητών επέστρεψε στα θρανία και χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων.
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας τόνισε πως ο Δήμος έκανε ό,τι ήταν δυνατό για την ομαλή επαναλειτουργία των σχολείων, λέγοντας πως δεν υπάρχει λόγος για ανησυχία, ενώ ο Αντιδήμαρχος Παιδείας υπογράμμισε ότι έγινε η κατάλληλη προετοιμασία και τα σχολεία στο σύνολό τους ήταν έτοιμα για την επάνοδο των μαθητών.
Οι Σταθμοί ΟΚΠΑΠΑ
Χθες ξεκίνησε στα Γιάννενα και η λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών του Οργανισμού Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου στους οποίους επίσης τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους του υπουργείου Εσωτερικών και του ΕΟΔΥ.
Ο Πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ Δημήτρης Πάνου, ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Τσίμαρης και η Διευθύντρια Παιδικής Προστασίας και Προσχολικής Αγωγής Φωτεινή Θάνου επισκέφτηκαν τους 4ο, 5ο, 8ο και 12ο Βρεφονηπιακό Σταθμό, όπου διαπίστωσαν την ομαλή επανέναρξη της λειτουργίας τους. Με ανακοίνωσή του ο ΟΚΠΑΠΑ ενημερώνει ότι την πρώτη εβδομάδα επιστροφής στην κανονικότητα οι σταθμοί του θα λειτουργούν εκ περιτροπής για τα βρέφη – νήπια ως φάση προσαρμογής και την Παρασκευή θα γίνει επαναξιολόγηση της κατάστασης. Διαβεβαιώνει δε τους γονείς ότι μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας για την λειτουργία των δομών του. Τέλος, υπενθυμίζει ότι οι εγγραφές - επανεγγραφές για τη σχολική χρονιά 2020 - 21 συνεχίζονται κανονικά και λήγουν στις 15 Ιουνίου.