«Μετέωρη» η δομή ασυνόδευτων στους Ασπράγγελους Ζαγορίου!

on .

ASPRAGGELOI PINAKIDA
• Μάλλον αβέβαιο είναι αυτή τη στιγμή το μέλλον της δομής ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, πρόκειται να λειτουργήσει στους Ασπράγγελους Ζαγορίου.
Όπως προέκυψε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Γενικό Γραμματέα Τουρισμού Κων/νο Λούλη, το ξενοδοχείο στην έδρα του Δήμου Ζαγορίου που επρόκειτο να στεγάσει τα ασυνόδευτα παιδιά δεν διαθέτει την απαιτούμενη άδεια, αν και η ΜΚΟ που διαχειρίζεται το θέμα ισχυρίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες ότι υπάρχει άδεια για Ξενώνα και μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει πρόβλημα. Ωστώσο, τονίστηκε προχθές πως από τον έλεγχο που έχει γίνει στη συγκεκριμένη μονάδα, προέκυψε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενήσει τον αριθμό των προσφυγόπουλων που ανακοινώθηκε εξ’ αρχής. 
Αντίθετο το Ζαγόρι
Το θέμα συζητήθηκε με πρωτοβουλία φορέων του τουρισμού από το Ζαγόρι, οι οποίοι μίλησαν στον κ. Λούλη για τη δομή εκφράζοντας την αντίθεση σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του ξενοδοχειακού κλάδου στο ενδεχόμενο λειτουργίας της σε μία περιοχή τουριστική. Νωρίτερα, εξάλλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Στράτος Ιωάννου είχε τονίσει στον Γενικό Γραμματέα ότι δεν πρέπει δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων να βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές, χαρακτηρίζοντας σημαντικό το συγκεκριμένο θέμα!
Τι μέλλει γενέσθαι λοιπόν με τη δομή ασυνόδευτων στους Ασπράγγελους; Κανείς προς το παρόν δε μπορεί να κάνει ασφαλείς προβλέψεις. Ωστόσο, αφενός οι έντονες αντιδράσεις του Δήμου και φορέων του Ζαγορίου (έχουν συγκεντρωθεί και πάνω από 200 υπογραφές κατοίκων του χωριού που δεν θέλουν τη δομή), αφετέρου τα διαδικαστικά ζητήματα που έχουν προκύψει, δημιουργούν ένα «θωλό τοπίο». 
Είναι σαφές πάντως ότι ορισμένα πράγματα δε μπορούν να γίνουν χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινωνιών κι αυτό πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη του το αρμόδιο υπουργείο πριν λάβει την οποιαδήποτε απόφαση.