Επιχείρηση «ξεμπλοκάρισμα» για τα απορρίματα στα Γιάννενα!

on .

APORRIMATOFORO APOKOMIDH

• H παραχώρηση τμήματος της αποκομιδής απορριμμάτων σε ιδιώτες προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση στα Γιάννενα, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει επιδεινωθεί εντυπωσιακά, είναι το μεγάλο ζητούμενο αυτή την περίοδο για τη Δημοτική Αρχή.
Το ζήτημα θα απασχολήσει τη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, η οποία θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και θα περάσει φυσικά άνετα απ’ αυτήν αφού η Δημοτ. Αρχή έχει την πλειοψηφία, οπότε, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η όλη διαδικασία θα «ξεμπλοκάρει». Εξάλλου, υπάρχει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου που δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να παίρνουν γρήγορες αποφάσεις για σημαντικά θέματα όπως αυτά που άπτονται της δημόσιας υγείας και πάνω σ’ αυτή «θα πατήσει» ο Μωυσής Ελισάφ!
Η παραχώρηση της αποκομιδής σε ιδιώτη εργολάβο αφορά στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδος, Μπιζανίου και τμήμα της Δ.Ε. Ιωαννίνων. Θα είναι διάρκειας δύο μηνών με δικαίωμα ανανέωσης της σύμβασης για δύο ακόμη μήνες. Η δαπάνη του έργου ανέρχεται για το πρώτο δίμηνο στις 133.000 ευρώ και για το τετράμηνο (με την παράταση) στις 267.000 ευρώ. Θα καλυφθεί έτσι όλη η θερινή περίοδος που είναι και η πιο δύσκολη. Για την παραχώρηση του έργου θα διενεργηθεί μειοδοτικός διαγωνισμός και ο ανάδοχος θα έχει την υποχρέωση να συλλέγει έως 1.000 τόνους απορρίμματα το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι «πράσινο φως» έχει δώσει ήδη η Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου.
Φυσικά, τα παραπάνω διαδικαστικά αφορούν μόνο τους ιθύνοντες στη διοίκηση της πόλης. Για τους ίδιους τους Γιαννιώτες το μόνο θέμα που έχει σημασία είναι να βελτιωθεί η λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας και η αποκομιδή να «τρέξει» με άλλους ρυθμούς ώστε να αλλάξει η εικόνα της πόλης και να απαλλαγεί αυτή απ’ τα απορρίμματα που τους τελευταίους μήνες κυριολεκτικά την έχουν «πνίξει».
Οι Εργαζόμενοι ΟΤΑ
Έντονα πάντως αντιδρά ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να παραχωρήσει σε ιδιώτη ένα τμήμα του έργου της αποκομιδής απορριμμάτων.
Ο Σύλλογος αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου σήμερα, Δευτέρα και ώρες 11 π.μ. μέχρι 3 μ.μ., ενώ θα κάνει και συγκέντρωση ώρα 12 μ. στο Δημαρχείο. Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή ότι όχι μόνο δεν έκανε αναδιάρθρωση στην Καθαριότητα όπως είχε εξαγγείλει τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά δεν έχει φροντίσει για καμία πρόσληψη στον τομέα αυτό, ενώ αντίθετα, μεταφέρθηκε προσωπικό από την αποκομιδή σε άλλες υπηρεσίες του Δήμου και δεν αγοράστηκαν τα απορριμματοφόρα για τα οποία υπάρχει έγκριση. Παράλληλα, κάνει λόγο για «καπέλο» αρκετών χιλιάδων ευρώ από την παραχώρηση σε ιδιώτη της αποκομιδής στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ