30.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Μάιο

on .

vroutsis
• Στην αποκάλυψη ότι τον Μάιο υπήρχε θετικό ισοζύγιο 30.000 νέων θέσεων εργασίας  προχώρησε ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο». Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία αλλά και στα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση, ο υπουργός Εργασίας, τόνισε ότι όχι μόνο αναχαιτίστηκαν οι απολύσεις, αλλά ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν καινούργιες θέσεις απασχόλησης μεσούσης της κρίσης.
 «Αποτρέψαμε το πρώτο κύμα απολύσεων. Παρότι μέχρι τις 18 Μαρτίου υπήρξαν 41.205 απολύσεις, με τον ‘’φράχτη’’ των ΠΝΠ προστατεύτηκαν οι θέσεις εργασίας. Έτσι, τον Απρίλιο είχαμε θετικό ισοζύγιο στις θέσεις εργασίας, ενώ τον Μάιο, έχουμε ξεπεράσει τις 30.000 θέσεις εργασίας» τόνισε. Όπως εξήγησε, οι 30.000 θέσεις εργασίας αφορούν τομείς που επαναλειτουργούν στην οικονομία και είναι συνδυασμός πλήρους και μερικής απασχόλησης. Ωστόσο, προσέθεσε, πως τους τρεις αυτούς μήνες, χάθηκαν οι νέες θέσεις που θα δημιουργούνταν στον τουρισμό και στον επισιτισμό.
Σχετικά με την ανεργία, ο υπουργός ανέφερε, ότι τον Φεβρουάριο του 2020 υπήρξε μια αποκλιμάκωση κατά 2,4% μονάδες συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. «Όμως λόγω πανδημίας δεν θα συνεχιστεί αυτή η αποκλιμάκωση. Τουλάχιστον αυτό θα είναι προσωρινό και το 2021 θα κερδίσουμε το χαμένο έδαφος» σημείωσε.
Σχετικά με την προστασία των εργαζομένων, υπογράμμισε, ότι στις 15 Ιουνίου καταργείται η διάταξη που αφορούσε την εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ όπως γνωστοποίησε, επανέρχεται η λειτουργία της Εργάνη στην κανονική της διαδικασία. «Έτσι, όλες οι διαδικασίες για ωράρια και σχέσεις εργασίας θα πρέπει και πάλι να προαναγγέλλονται» είπε.