Να εντατικοποιηθούν τα μέτρα κατά του καπνίσματος

on .

KAPNISMA TAMPELA

• Η 31η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του καπνίσματος. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί το πιο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση καρδιοαγγειακής νόσου, βρογχίτιδας, καρκίνου, εμφυσήματος, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.
H Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες χώρες σε σχετικό αριθμό κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρώπη, αν και τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δείχνουν να εγκαταλείπουν αργά αλλά σταθερά την επικίνδυνη και άκρως βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος. Ένας στους πέντε θανάτους στη χώρα μας προκαλείται από τον καπνό.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ανακοίνωση της «Μελέτης Υγείας Ηπείρου» κάθε χρόνο πεθαίνουν περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα, εκ των οποίων τα 7 εκατομμύρια είναι άμεσα καπνιστές και περί το 1,2, εκ. άτομα πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Υψηλό είναι και το ποσοστό των καπνιστών στα Γιάννενα, καθώς από όσους συμμετείχαν στη «Μελέτη Υγείας Ηπείρου», το 31% είναι νυν καπνιστές και το 41% πρώην καπνιστές.
Κάπνισμα και καρδιά
Οι καπνιστές σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για ασθένειες που επηρεάζουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία. Παθαίνουν 4-5 φορές συχνότερα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου σε σχέση με τους μη καπνιστές, σε προοπτική δεκαετίας. Ο αντίστοιχος κίνδυνος είναι διπλάσιος στους καπνιστές άνω των 50 ετών και πενταπλάσιος στις ηλικίες κάτω των 50, ενώ έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να μη φτάσουν τα 70 χρόνια σε σχέση με τους μη καπνιστές.
Η Καρδιολογική Εταιρεία χαρακτηρίζει εξίσου επικίνδυνο το παθητικό κάπνισμα, ενώ εκφράζει επιφυλάξεις και για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην Υγεία.
«Πολιτεία και πολίτες πρέπει να συμβάλλουν ενεργά για την πλήρη αποφυγή του παθητικού καπνίσματος τόσο στην εργασία, όσο στο σπίτι και σε όλους τους δημόσιους χώρους», υπογραμμίζει και ζητά εντατικοποίηση των μέτρων κατά του καπνίσματος, ώστε να μειωθεί το τεράστιο αυτό ιατροκοινωνικό πρόβλημα.
Τσιγάρο και κορωνοϊός
Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία το κάπνισμα αποτελεί «σύμμαχο» του κορωνοϊού, καθώς η άμυνα του αναπνευστικού συστήματος και εν γένει του ανοσοποιητικού των καπνιστών είναι μειωμένη και προδιαθέτει για εμφάνιση συχνών βρογχίτιδων και πνευμονικών λοιμώξεων.
Η «Μελέτη Υγείας»
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η «Μελέτη Υγείας Ηπείρου», το κάπνισμα έχει μακροχρόνιες, αλλά και άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των καπνιστών, η νικοτίνη είναι μια από τις πιο εθιστικές ουσίες και η διακοπή της είναι δύσκολη ψυχολογικά και σωματικά, το κάπνισμα προκαλεί γήρανση του δέρματος, μειώνει τις αντοχές και τις επιδόσεις, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, διαταράσσει το ύπνο και άλλα πολλά.
«Ας κόψουμε το τσιγάρο και θα δούμε άμεσα ευεργετικές αλλαγές στην υγεία μας, το σώμα μας, την αντοχή μας, την καθημερινή μας ζωή», είναι το τελικό μήνυμα της «Μελέτης Υγείας Ηπείρου»!