Οδηγίες προφύλαξης από επαφή με δολώματα κατά της λύσσας

on .

EMBOLIO LYSSA

• Οδηγίες προφύλαξης προς όσους τυχόν βρουν εμβόλια- δολώματα κατά της λύσσας δίνει με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει να το ακουμπούν χέρια και να ενημερώνεται άμεσα η Τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσίας. Αν χρειαστεί να γίνει απομάκρυνσή του από κάποιο σημείο, αυτό θα πρέπει να γίνεται με χρήση γαντιών ή πλαστικής σακούλας.
Πιθανός κίνδυνος έκθεσης στον εξασθενημένο ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας στο εσωτερικό του δολώματος έρχεται σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα). Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να πλένεται με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορεί να χρησιμοποιείται αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο), και να αναζητείται ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας.
Εάν σκύλος δαγκώσει ή καταπιεί δόλωμα, τότε, ο ιδιοκτήτης και τα μέλη της οικογένειάς του δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με το ζώο (σάλιο ή σημεία του σώματός του που ενδεχόμενα έχει γλείψει όπως τρίχωμα, περιοχές γύρω από το στόμα, κ.τ.λ.), με γυμνά χέρια, για τουλάχιστον μία ημέρα.
Υπενθυμίζεται ότι ρίψεις εμβολίων θα γίνουν σε περιοχές της Ηπείρου και σήμερα Παρασκευή.