Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο για να μπει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις!

on .

GALAKTOKOMIKA ELLHNIKH SHMAIA

• Με τη θέσπιση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου η Κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «φρένο» στις ελληνοποιήσεις κτηνοτροφικών προϊόντων, των αβγών και του μελιού.
Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πάταξη τέτοιων φαινομένων, άρχισαν να γίνονται πράξη με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε επί της αρχής από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και χθες κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι των φορέων.
Παρέμβαση έκανε και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου και Β’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Αλ. Καχριμάνης, χαρακτηρίζοντας την αυστηροποίηση των ποινών απέναντι σε παραβάτες ως «την πιο γενναία πράξη που έγινε ποτέ» για την προστασία των ΠΟΠ προϊόντων.
«Τα πρόστιμα δεν είναι πλέον χάδια. Και όλοι όσοι δεν σεβάστηκαν την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, θα καταλάβουν σήμερα ότι λειτουργεί το κράτος», τόνισε.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις θεμάτων αγροτικής ανάπτυξης, γεωργίας και κτηνοτροφίας, αλιείας και υδατοκαλλιεργειών, ρυθμίσεις κτηνιατρικών θεμάτων και εποπτευόμενων φορέων, οι πλέον όμως σημαντικές διατάξεις είναι αυτές που αφορούν την καταπολέμηση της παραπλάνησης των καταναλωτών και της αφαίμαξης του εισοδήματος αγροτών – κτηνοτρόφων.

Τέλος στις μεθοδεύσεις
«μιμητισμού»
Όπως εξήγησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, το υπό συζήτηση νομοσχέδιο παρεμβαίνει σε υπάρχουσες νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσουν και άλλες δύο (μία για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς) ώστε να δοθεί τέλος στις μεθοδεύσεις «μιμητισμού» των ελληνικών προϊόντων, μέσω εισαγωγών που θέτουν σε κίνδυνο και τα προϊόντα Π.Ο.Π..
«Η κορωνίδα της συζήτησης και του νομοσχεδίου είναι το ζήτημα των «ελληνοποιήσεων», του «μιμητισμού» όπως λέω εγώ», τόνισε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι «ως μείζον κεντρικό θέμα τα τελευταία χρόνια έχουν ασχοληθεί κόμματα, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων του πρωτογενούς τομέα, περίπου οριζόντια» και σήμερα απασχολεί την Ε.Ε. στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της απάτης των τροφίμων. «Όλοι αναγνωρίζουν ότι αυτό στην πραγματικότητα αποτελεί ένα πρόβλημα θίγει το εισόδημα των παραγωγών εξαπατά τον καταναλωτή και λειτουργεί υπονομευτικά ως προς την ασφάλεια των τροφίμων».
Ο Υπουργός υπογράμμισε το πρόβλημα που υπάρχει με τις εισαγωγές γάλακτος που εισάγεται και στη συνέχεια χρησιμοποιείται για προϊόντα Π.Ο.Π., αλλά και τις προσμίξεις που γίνονται στο μέλι, τονίζοντας ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διάταξη νομική που να καθιστά αξιόποινη την παραβίαση των κανόνων Π.Ο.Π. προϊόντων. Ένα άλλο στοιχείο που λειτουργεί υπέρ των παραβατών, όπως το ανέφερε ο Υπουργός είναι το χαμηλό ύψος προστίμου που επιβάλλεται σε όσους νοθεύουν τα προϊόντα, που ανέρχεται σε 15.000 ευρώ και χρειάζεται τέσσερα (!) χρόνια να επιβληθεί και στη συνέχεια να ακολουθήσουν οι προσφυγές.

Βαριές ποινές
Σύμφωνα λοιπόν με τις νέες διατάξεις η μη τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής, διάθεσης, επισήμανσης, παρουσίασης και διαφήμισης των τροφίμων που φέρουν τις ενδείξεις Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε., Ε.Π.Ι.Π. ή βιολογικών προϊόντων, η νόθευση ή χρήση πλαστών – παραποιημένων εγγράφων για να διακινηθούν τα ανωτέρω προϊόντα, επιφέρουν πλέον δρακόντειες ποινές. Κατ΄ αρχάς το διοικητικό πρόστιμο από 15.000 ευρώ που ήταν έως τώρα, ανέρχεται από 30.000 μέχρι και 300.000 ευρώ. Και εάν η επιχείρηση έχει κύκλο εργασιών του προηγούμενου έτους μεγαλύτερο των 10 εκ. ευρώ, τότε το πρόστιμο υπολογίζεται σε ποσοστό από 0,5 έως 6% ή στο ύψος του κέρδους που έχει προσποριστεί από τη συγκεκριμένη ενέργεια, αν το τελευταίο είναι υψηλότερο. Ταυτόχρονα κατά περίπτωση μπορεί να επιβληθούν:
- Περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης προϊόντων
- Αναστολή λειτουργίας του συνόλου ή μέρους των δραστηριοτήτων της επιχείρησης τροφίμων
- Προσωρινή ή οριστική ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εγκατάστασης
- Δημοσιοποίηση των στοιχείων της επιχείρησης, των επίμαχων προϊόντων για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
- Μόνιμη αφαίρεση -σε περίπτωση υποτροπής- του δικαιώματος χρήσης των ενδείξεων ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ.
- Επίσης προβλέπονται και ποινικές κυρώσεις. Ειδικά για τις περιπτώσεις εισαγωγών τροφίμων που παράγονται ή έχουν προέλευση από άλλη χώρα ή τόπο από αυτόν που μεταποιήθηκαν ή παράχθηκαν ή προέρχονται ή τα οποία εμφανίζονται ως προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών συν χρηματικό πρόστιμο, ενώ με απόφαση Εισαγγελέα θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία κατηγορουμένων ή καταδικασθέντων.

Μελισσοκομικό μητρώο
Εξίσου ουσιαστικές για την προστασία του ελληνικού μελιού είναι και οι ρυθμίσεις που εισήχθησαν προς νομοθέτηση. Προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται «Εθνικό Ηλεκτρονικό μητρώο», μέσω του οποίου καθιερώνεται ενιαίο σύστημα καταγραφής, απογραφής και ταυτοποίησης όλων των μελισσοκόμων και του μελισσοκομικού κεφαλαίου της χώρας.

Ισοζύγιο αβγών
«Φρένο» και στην «ελληνοποίηση» αβγών βάζει το ίδιο νομοσχέδιο. Για το σκοπό αυτό καθιερώνεται ισοζύγιο αβγών και η διαδικτυακή σύνδεση των επιχειρήσεων παραγωγής, συλλογής / συσκευασίας και εμπορίας αβγών στην εφαρμογή «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Άλλες διατάξεις
Το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος διατάξεων, για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τα φυτοφάρμακα, την αλιεία, τις αγροτικές φθορές κ.α..