Τα έγκαιρα μέτρα έσωσαν χιλιάδες ζωές

on .

 

TSIODRAS SOTHRHS

• Με μια φορτισμένη συναισθηματικά δήλωση ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε χθες το απόγευμα την ολοκλήρωση του κύκλου των καθημερινών ενημερώσεων και την «απόσυρση» τη δική του στο ιατρικό και εκπαιδευτικό του έργο.
Ο κ. Τσιόδρας νωρίτερα ανακοίνωσε 10 νέα κρούσματα και έναν ακόμη θάνατο, με τους ελέγχους να έχουν ανέλθει στους 160.991. Ωστόσο από τις επόμενες ημέρες οι έλεγχοι θα αυξηθούν θεαματικά, καθώς σταδιακά αναλαμβάνουν δράση οι Κινητές Ομάδες Υγείας Ειδικού Σκοπού, οι οποίες θα λαμβάνουν δείγματα από οργανωμένες δομές και στη συνέχεια από το γενικό πληθυσμό. Χθες έφθασαν στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα» τα οκτώ αυτοκίνητα που αρχικά θα χρησιμοποιηθούν στο Νομό Ιωαννίνων, εκ των οποίων τα πέντε στα Γιάννενα και τα τρία στην περιοχή της Κόνιτσας.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σπ. Δερδεμέζης, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, σε πρώτη φάση θα εντοπιστούν όλες οι δομές και τα ιδρύματα στα οποία θα γίνουν οι πρώτοι στοχευμένοι έλεγχοι και ακολούθως θα επεκταθούν οι έλεγχοι στο γενικό πληθυσμό. Σημειώνεται ότι οι κινητές ομάδες που ανήκουν στον ΕΟΔΥ σε πρώτο στάδιο θα συλλέξουν δείγματα για τρεις μήνες, με προοπτική να επεκταθεί η λειτουργία τους για άλλους τρεις μήνες ανάλογα με την εξέλιξη των κρουσμάτων.

Από τι γλιτώσαμε...
Επικαλούμενος μελέτες, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ότι, εάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, σήμερα που μετρά 173 νεκρούς, η μέση τιμή τους θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.015. «Βάσει των μαθηματικών μας εκτιμήσεων είχαμε συνολικό ποσοστό κρουσμάτων κάτω από 1% του πληθυσμού», πρόσθεσε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος.
Όπως εξήγησε, «μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».
Στη συνέχεια ο κ. Τσιόδρας παρέθεσε τα έως τώρα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από δύο έρευνες αντισωμάτων σχετικά με τον κορωνοϊό που γίνονται στην Ελλάδα και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις της ομάδας της κυρίας Σύψα, σύμφωνα με την οποία το συνολικό ποσοστό των πολιτών στην Ελλάδα που μολύνθηκε από τον ιό δεν ξεπερνάει το 1%.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη έρευνα κατά την οποία ελέγχθηκαν δείγμα από αιμοδότες, εξετάστηκαν 3.400 δείγματα με 24 από τα αυτά να βγαίνουν θετικά, δηλαδή 0,7%.
Η δεύτερη έρευνα εξέτασε 2.569 δείγματα, εκ των οποίων τα εννέα ήταν θετικά, δηλαδή ποσοστό 0,35%.

Συγκινητικό «αντίο»
Τη βαθιά ανθρώπινη πλευρά του παρουσίασε δημόσια χθες ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, μετά από 72 ημέρες, που είχε αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο του εκπροσώπου για τον κορωνοϊό. «Έλεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», είπε, ανακοινώντας ότι μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση. «Όπως μου έμαθαν οι δάσκαλοί μου κι εμένα, παρέμεινα μαθητής σε μία κατάσταση γεμάτη αβεβαιότητες τις οποίες κατά καιρούς σας παρουσίασα. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις χωρίς να παρακολουθούν τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις, χωρίς να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Προσπάθησα να μην εμπλακώ σε τέτοιο διάλογο, δεν ήθελα να δώσω αφορμές για αναπαραγωγή του μη επιστημονικού λόγου. Σε δύσκολες στιγμές, ίσως στη δυσκολότερη στιγμή μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολύ εύκολα μπόρεσαν και αναμίχθηκαν το ψέμα με την αλήθεια. Για να αναπαραχθεί το ψέμα ως αλήθεια. Το παρανοϊκό να παρουσιαστεί ως λογικό. Τέτοιες συμπεριφορές δεν βοήθησαν, ούτε βοηθούν, ούτε φυσικά θα βοηθήσουν στο μέλλον». Καταλήγοντας ο Καθηγητής, διάβασε ένα ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη με τίτλο: «Στην απλότητα βρίσκεται η ευτυχία».