Διαπιστώσεις από μία βόλτα στις γνωστές Γιαννιώτικες «πιάτσες»

on .

PEZODROMOS KAFETERIES KOSMOS 26 5 20

• Γενική συμμόρφωση με τα μέτρα αποφυγής του συνωστισμού, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι εξαιρέσεις, διαπίστωσε, κάνοντας βόλτα στις γνωστές «πιάτσες» των Ιωαννίνων ο πολιτικός μηχανικός Τ.Ε. Δημήτρης Μακρής, συνεργάτης του «Π.Λ.».
Σε κείμενό του επισημαίνει παράλληλα την ανάγκη αυστηρής εφαρμογής των μέτρων προστασίας, καθώς, όπως αναφέρει, στις επιχειρήσεις που λειτούργησαν πιο νωρίς αυτά γρήγορα χαλάρωσαν.

Οι διαπιστώσεις
Σε επιστολή του ο κ. Δημ. Μακρής με αφορμή τη βόλτα που πραγματοποίησε σε σημεία της πόλης που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό καταστημάτων εστίασης κάνει τις εξής διαπιστώσεις:
«Από μία πρόχειρη βόλτα που έκανα, στις γνωστές πιάτσες της πόλης μας και παρατηρούσα τα τραπεζοκαθίσματα στα μαγαζιά, δεν μου φάνηκε ότι είδα και να έχει αλλάξει και κάτι με μεγάλη διαφορά από πριν, εκτός από κάποιες μικρές εξαιρέσεις.
Στο ανάλογο ΦΕΚ υπάρχουν οι προϋποθέσεις λειτουργίας ενός καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι προϋποθέσεις και οι ειδικές διατάξεις για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, όπου καθορίζεται και η ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών, σύμφωνα με τις διατάξεις των καθισμάτων. Από ότι κατάλαβα από την ανάγνωση του ΦΕΚ και τις σχετικές ενημερώσεις, ένα τραπέζι με τέσσερα καθίσματα, θα πρέπει να αναπτυχθεί σε χώρο οκτώ τ.μ. (4 Χ 2 ή 3 Χ 2,65 κλπ.), καθώς το ανάλογο ΦΕΚ που εκδόθηκε με τους όρους και τους κανόνες λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους στον κλάδο της εστίασης και των ποτών, ότι η αναλογία των εξυπηρετούντων πελατών είναι ένας ανά δυο τετραγωνικά μέτρα (εννοείται, καθήμενος σε καρέκλα, σε σκαμπό ή όρθιος).
Εξάλλου, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός εξυπηρετουμένων πελατών, προκύπτει από την ωφέλιμη επιφάνεια της χρήσης, ειδικά του εξωτερικού χώρου λειτουργιάς του καταστήματος (δημοτικού ή ιδιωτικού) δια του 2 τ.μ. / πελάτη, πάντα σε σχέση με την δυναμικότητα της αρχικής άδειας. Παρατήρησα χωρίς να κάνω μάλλον λάθος, ότι από κακή ερμηνεία του κανονισμού, κάποιοι επαγγελματίες ανάπτυξαν τραπεζοκαθίσματα, αρκεί το ένα τραπέζι με το άλλο παράπλευρα να έχει την προβλεπόμενη απόσταση του 0,70 μ. ή 1,70 μ. που αναφέρεται στον κανονισμό, χωρίς να πληροί το άλλο κριτήριο της αναλογίας του εμβαδού /πελάτη.
Νομίζω ότι τα τραπεζοκαθίσματα πρέπει να αναπτυχθούν με ευρυχωρία και ας χάσουν και κάποιον πελάτη τα καταστήματα σε όφελος της υγείας μας, γιατί δεν κάτσαμε όλοι μας δύο μήνες μέσα για να κάνουν σήμερα κάποιοι του κεφαλιού τους και μετά να ζητούν και τα… ρέστα. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά όπως και τα μετρά να εφαρμόζονται από όλους για όσο διάστημα χρειαστεί, καθώς επίσης παρατήρησα, ότι κάποιες επιχειρήσεις που λειτούργησαν προ εβδομάδων, γρήγορα χαλάρωσαν και πολύ μάλιστα τα μέτρα που τις αφορούν».