Θλίψη στην Παραμυθιά για την Άννα Βούλγαρη…

on .

BOYLGARH ANNA

• Έφυγε από τη ζωή στην Ιταλία, όπου ζούσε, σε προχωρημένη ηλικία (93 ετών), μια πραγματική αρχόντισσα, η δημιουργική και ευαίσθητη Άννα Βούλγαρη, χρυσή κληρονόμος του διάσημου οίκου κοσμημάτων «Bvlgari».
H είδηση του θανάτου της σκόρπισε θλίψη στην Θεσπρωτία απ’ όπου καταγόταν. Το δυσάρεστο γεγονός δημοσιοποίησε πρώτο στην Ελλάδα το «paramythia-online.gr», ενώ το ταξίδι της Άννας Βούλγαρη για την άλλη ζωή γνωστοποίησαν με εκτενείς
επαινετικές αναφορές

για την πληθωρική προσωπικότητά της και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Περήφανη Ελληνίδα
Η Άννα Βούλγαρη ήταν η μοναδική απόγονος του ευεργέτη της Παραμυθιάς και ιδρυτή της δυναστείας του οίκου κοσμημάτων «Bvlgari», Σωτήρη Βούλγαρη. Μιλούσε άπταιστα ελληνικά και δήλωνε περήφανη για την καταγωγή της με κάθε ευκαιρία. Mάλιστα, ποτέ δεν ξέχασε τον τόπο καταγωγής των προγόνων της, την Παραμυθιά, με την οποία διατηρούσε στενούς δεσμούς, καθώς ήταν ένα τρυφερό και γλυκό κομμάτι της ζωής της.
Και πως να λησμονούσε την Παραμυθιά, αφού ο Σωτήρης Βούλγαρης, εκεί γεννήθηκε (η οικογένειά του καταγόταν από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων) και από εκεί ξεκίνησε το 1881 πάμφτωχος αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον. Και με το μόχθο, το μεράκι και την τέχνη του, κατάφερε να κατακτήσει όχι μόνο την Ιταλία, αλλά και να κερδίσει διεθνή αναγνώριση. Το μυστικό του; «Πάντρεψε» τις δικές του καταβολές στην παραδοσιακή αργυροχρυσοχοΐα, που την άσκησε στην περιοχή της Ηπείρου, έως ότου έφυγε, με τα ιταλικά δεδομένα.
Η πορεία της εταιρείας «Bvlgari» είχε απασχολήσει ακόμα και τα διεθνή ΜΜΕ. Στα αφιερώματα γινόταν λόγος για μια οικογένεια που ξεκίνησε από το μηδέν στην Παραμυθιά και έχτισε τη δική της αυτοκρατορία…

Για την Παραμυθιά…
Η Ελληνίδα κληρονόμος της αυτοκρατορίας «Bvlgari» λάτρευε την Ελλάδα και δεν περνούσε ούτε ένα καλοκαίρι που να μην έρθει στην ιδιαίτερη πατρίδα της για να κάνει διακοπές με την οικογένειά της. Eίχε αποκτήσει τρία παιδιά και μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο είχε συναντηθεί με ανθρώπους του Δήμου Παραμυθιάς για να ενημερωθεί για τα σχέδια αξιοποίησης του πρώην δημοτικού σχολείου που είχε προσφέρει στην πόλη ο παππούς της Σωτήρης Βούλγαρης.
Μάλιστα, τότε είχε δείξει ενδιαφέρον ώστε να συμμετέχει η οικογένεια στην αίθουσα που θα είναι αφιερωμένη στον οίκο, με την ίδια την Άννα Βούλγαρη να θέλει να μάθει τα σχέδια της μετατροπής του ιστορικού κτηρίου σε κέντρο τέχνης, πολιτισμού και εκπαίδευσης…

Έχτισαν σχολείο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1932 οι συνεχιστές του Σωτήριου Βούλγαρη, που δεν είχαν αποκόψει τον ομφάλιο λώρο με τη γενέτειρα του πατέρα τους και δεσμευμένοι με την υπόσχεσή τους προς αυτόν να συμβάλλουν στην πνευματική ανάπτυξη της Παραμυθιάς, έχτισαν στην κωμόπολη ένα νεοκλασικό πέτρινο δημοτικό σχολείο, που για τα δεδομένα της εποχής, αλλά και για σήμερα ήταν μια πρωτοποριακή κατασκευή.
Στα εγκαίνια του σχολείου, ο γιος του Σωτήρη Βούλγαρη, Κωνσταντίνος, τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος Βασιλέως Γεωργίου Α’ για τις ευεργεσίες του προς την Παραμυθιά.
Με πολλή βεβαιότητα μπορεί να πει κανείς, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, πως η αείμνηστη Άννα Βούλγαρη, τα κατάφερε θαυμάσια και ιδιαίτερα αποδοτικά, ποιοτικά και ουσιαστικά και στην οικογενειακή και στην επαγγελματική και στην κοινωνική της ζωή. Και αν κάτι την ξεχώριζε, ήταν η απλότητά της. Μέσα από αυτή την απλότητα ήταν συνδεδεμένη με τις ρίζες της. Δεν τις καταφρόνησε, αντίθετα τις τίμησε.
π. Ηλίας Μάκος