Ανοίγουν την 1η Ιουνίου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία

on .

AYLH PORTA SXOLEIOU

• Το «πράσινο φως» άναψε χθες με ομόφωνη απόφασή της η Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων από την 1η Ιουνίου.
Έτσι από την άλλη Δευτέρα θα επαναλειτουργήσουν:
- Οι εκπαιδευτικές δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία),
-οι εκπαιδευτικές μονάδες ειδικής αγωγής όλων των βαθμίδων, καθώς και
- οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί.
Στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Πέτσα θα συμμετάσχουν οι Υπουργοί Παιδείας Ν. Κεραμέως και Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος για περαιτέρω εξειδίκευση των λεπτομερειών.

Προετοιμασία ενόψει πανελλαδικών
Στο μεταξύ συνεχίζεται εντατικά η προετοιμασία για την διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που ξεκινούν στις 15 Ιουνίου. Με σχετική ΚΥΑ, καθορίστηκε ότι κατά τη διάρκεια των Εξετάσεων θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, απαραίτητη η απόσταση 1,5 μέτρου και πρόβλεψη για φυσικό αερισμό στις αίθουσες και χωρίς ανεμιστήρες. Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι Εξετάσεις.

Στα Πανεπιστήμια
Από σήμερα Δευτέρα ανοίγουν και τα ΑΕΙ της χώρας, αλλά μόνο για τους φοιτητές που έχουν εργαστηριακές ή κλινικές ασκήσεις και δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως.

Ηλικιωμένοι και ΑμεΑ
Στο μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα επιτρέπεται και η επαναλειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Δ.Η.Φ.), καθώς και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (Κ.Δ.Α.Π./Κ.Δ.Α.Π.-ΜεΑ), των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί, με απόφαση της Υφυπ. Εργασίας αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, για λόγους δημόσιας υγείας και περιορισμού της μετάδοσης του ιού covid-19 σε ευπαθείς ομάδες.
Συγκεκριμένα, σε σχετική εγκύκλιο, περιγράφονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία των φιλοξενουμένων και του προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η εγκύκλιος ορίζει, μεταξύ άλλων, την εκ περιτροπής προσέλευση των ωφελουμένων στις δομές, μείωση της διάρκειας του ημερήσιου ωραρίου και δημιουργία μικρότερων τμημάτων, καθώς και τον περιορισμό των παρόντων ωφελουμένων στο 50% της δυναμικότητας των δομών, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας και να επιτευχθεί η εκ περιτροπής χρήση των χώρων.