Μέτρα στήριξης ζήτησαν οι μελισσοκόμοι Ιωαννίνων

on .

MELISSOKOMOI

Ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων που τους απασχολούν έθεσαν χθες στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, οι μελισσοκόμοι των Ιωαννίνων.
Τα θέματα αφορούν τόσο τις επιπτώσεις που είχαν τα εισοδήματά τους από τον κορωνοϊό, κυρίως όμως είναι θεσμικά και επί χρόνια άλυτα.
Όπως όλα τα αγροτικά προϊόντα, έτσι και το μέλι πλήττεται από τις παράνομες ελληνοποιήσεις, για την αντιμετώπιση του οποίου οι μελισσοκόμοι ζήτησαν τη νομοθέτηση της γυροσκοπικής ανάλυσης.
Τα άλλα ζητήματα που αναλύθηκαν ήταν η επικαιροποίηση της νομοθεσίας για τις τοποθετήσεις των μελισσοσμηνών, η κίνηση των μελισσοκομικών οχημάτων στις παράπλευρες οδούς, η νομιμοποίηση της μεταφοράς μελισσοσμηνών με τρέιλερ, ο συνδικαλιστικός νόμος και η έγκαιρη υπογραφή των δράσεων του κανονισμού (εκπαιδεύσεις μελισσοκόμων το χειμώνα, αντικατάσταση κυψελών, πετρέλαιο κλπ).
Κεντρικό αίτημα είναι η στήριξη το κλάδου σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο με τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, διαπιστώθηκε θετική προσέγγιση των θεμάτων/αιτημάτων εκ μέρους του Υπουργού, ωστόσο για την προώθηση δράσεων και λύσεων θα συνεχιστεί η τακτική επικοινωνία Υπουργείου – εκπροσώπων των μελισσοκόμων.
Στην τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Μ. Βορίδη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του «Αρισταίου» Μελισσοκομικού Συλλόγου Αναστάσιος Ποντίκης και τα μέλη του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Γούλας, Νικόλαος Κωνής και Χρήστος Καραγκούνης και οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ. Μαρία Κεφάλα και Γιώργος Αμυρά, τους οποίους για το έμπρακτο ενδιαφέρον ευχαριστεί ο Σύλλογος.