Μόλις τρία τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

on .

covid 19

• Μόλις τρία νέα κρούσματα του κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στην Ελλάδα, αριθμός που δείχνει την χαμηλή διασπορά του ιού στη χώρα μας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας καταγράφηκαν επίσης δύο θάνατοι (με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στους 168 νεκρούς από την Covid-19), ενώ 21 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.
Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας η επάνοδος του ιού θεωρείται βέβαιη και για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη εγρήγορση. Χαρακτήρισε εστίες υπερμετάδοσης τους κλειστούς χώρους στους οποίους βρίσκεται πολύς κόσμος - το 99,7% της μετάδοσης γίνεται σε κλειστούς χώρους, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε, αναφέροντας παραδείγματα χωρών, που αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται καν, είπε, να είναι πολλοί οι φορείς σε τέτοιους χώρους για να υπάρξει μεγάλη διάδοση του ιού.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας επεσήμανε πως κατοικίες μεταναστών, μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια και θέρετρα σκι διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην επιδημία. Σε ερώτηση για τους φόβους που εγείρονται από την έλευση τουριστών χωρίς να γίνονται τεστ στον καθένα, παρά μόνο δειγματοληπτικά, ο κ.Τσιόδρας απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι που να εγγυάται 100% την ασφάλεια για να ανοίξει κάτι.
«Ενδεχομένως να αναγκαστούμε να επαναφέρουμε κάποια μέτρα στο μέλλον, αυτή τη στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής της νόσου είναι χαμηλός. Ο έλεγχος δεν προτείνεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, γιατί μπορεί επιπλέον να δημιουργήσει ψευδαίσθηση ασφάλειας». σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.