ΑΛ. ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ: Δεν δέχομαι «σκιές» αδιαφάνειας στο έργο οδοφωτισμού…

on .

FOTISMOS

• Ενοχλημένος με όσα έχουν ακουστεί ή υπονοηθεί τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης του οδοφωτισμού σε μεγάλες πόλεις της Ηπείρου εμφανίστηκε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης.
Σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχθεί καμία «σκιά» περί αδιαφάνειας στο συγκεκριμένο έργο στέλνοντας έτσι αυστηρό μήνυμα τόσο προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας, ο οποίος εξέφρασε συγκεκριμένες ενστάσεις επί του θέματος, αλλά και προς τις παρατάξεις του Δήμου Ιωαννιτών που ψήφισαν όχι στην υλοποίησή του. Για να αποδείξει του λόγου το αληθές, αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο υπολογισμού του κόστους, αλλά και στις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται.
Δεύτερο σημαντικό θέμα της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο Περιφερειάρχης, η κατασκευή της οδού Νιάρχου. Τα έργα έχουν ξεκινήσει από τον κόμβο Βελισσαρίου, ενώ προχωρά η προετοιμασία για παρεμβάσεις και στο κυρίως τμήμα.
Αυστηρό μήνυμα
Αυστηρό μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις, κυρίως προς την Αντιπολίτευση του Δήμου Ιωαννιτών και προς τον Δήμο Ηγουμενίτσας, έστειλε χθες ο Αλέκος Καχριμάνης, με αφορμή το έργο αναβάθμισης του οδοφωτισμού. «Δεν δέχομαι σκιές περί αδιαφάνειας, δεν πρόκειται να επιτρέψω σε κανέναν να το πει αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε με νόημα: «Δεν μπορεί το έργο της Περιφέρειας να είναι διαφανές, δεν μπορεί το έργο της Πρέβεζας να ελέγχεται και να εγκρίνεται από τους αρμόδιους χρηματοπιστωτικούς και ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα αντίστοιχα έργα στα Γιάννενα και την Ηγουμενίτσα να χαρακτηρίζονται ως αδιαφανή».
Απόλυτη διαφάνεια…
Όσον αφορά στο θέμα της διαφάνειας για τις διαγωνιστικές διαδικασίες που ακολουθούνται προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου αναβάθμισης του οδοφωτισμού, ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως «ως Περιφέρεια μας ενδιαφέρει να υπάρχει σύγχρονος οδοφωτισμός, με το μικρότερο κόστος στο σύνολο αν είναι δυνατόν της γεωγραφικής περιοχής. Σε ό,τι αφορά τον φωτισμό της αρμοδιότητάς μας, ήδη έχουμε προχωρήσει τις διαδικασίες και μετά τη διορθωτική παρέμβαση που κάναμε στη διακήρυξη τον περασμένο Δεκέμβριο έχουν εκδηλώσει πλέον ενδιαφέρον τέσσερις μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Πιστεύουμε απόλυτα ότι στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούν τουλάχιστον και οι μεγάλοι Δήμοι».
Όπως επισήμανε, ο διαγωνισμός της Περιφέρειας προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλων εταιριών μόνον όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά από ενστάσεις ενδιαφερομένων, πήρε την απόφαση και εξαλείφθηκε ένας περιοριστικός όρος που είχε τεθεί στην αρχική προκήρυξη, ο οποίος περιόριζε τις συμμετοχές. Δόθηκε παράταση 40 ημερών και έτσι εκδήλωσαν ενδιαφέρον έξι εταιρίες, κατέθεσαν προσφορές τέσσερις και τώρα στο επόμενο στάδιο θα προχωρήσουν οι τρεις.
Ο Περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να επισημάνει πως η Περιφέρεια προχώρησε το έργο μέσω ΣΔΙΤ καθώς τότε, προ τετραετίας δηλαδή, δεν υπήρχε ο μηχανισμός Σ.Ε.Α. που επίσης είναι νόμος του Κράτους και εξασφαλίζει ταχύτερες διαδικασίες, χωρίς να προκύπτουν ζητήματα ως προς τη διαφάνεια και την εξασφάλιση του μεγαλύτερου ανταγωνισμού. «Άρα καλά θα κάνουν όσοι θέτουν ζήτημα διαφάνειας, να είναι προσεκτικοί», προειδοποίησε!
Για τον Δήμο Ηγουμενίτσας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καχριμάνης στο έργο του Δήμου Ηγουμενίτσας, ο οποίος σε προχθεσινή του ανακοίνωση σημείωνε πως η βασική διαφωνία του για την ένταξή του –με προγραμματική σύμβαση- στο μηχανισμό ELENA οφείλεται στη διαφορά των σωμάτων ηλεκτροφωτισμού που περιλαμβανόταν στη μελέτη του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας.
Όπως είπε ο Περιφερειάρχης, «την καταγραφή των φωτιστικών σωμάτων, έκανε είτε για την Περιφέρεια, είτε για το Δήμο Ηγουμενίτσας η εταιρεία NAMMA η οποία συνεργάστηκε με την ομάδα έργου που είχε ορίσει η τότε Αντιπεριφερειάρχης. Πράγματι τον περασμένο Αύγουστο είχα διαφωνήσει με την πρόταση να γίνει δημοπράτηση του έργου, καθώς διαπιστώσαμε ότι υπήρξαν λάθη στην καταγραφή, στην οποία είχαν περιληφθεί και φωτιστικά σώματα που ανήκαν στην αρμοδιότητα του ΟΛΗΓ και ζήτησα να διορθωθούν για να πάμε περαιτέρω».
Ως προς το κόστος του έργου, τόνισε πως υπάρχουν δύο διαφορετικά στοιχεία για τον υπολογισμό του, το κατασκευαστικό που είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο και το ενεργειακό που αφορά στην μέγιστη εκτιμώμενη κατανάλωση ρεύματος, για την οποία υπάρχουν οδηγίες διεθνών προδιαγραφών που προβλέπουν κατά μέσο όρο λειτουργίας τις 11,9 ώρες το 24ωρο και επί συνόλου των φωτιστικών σωμάτων. «Με βάση αυτό τον υπολογισμό, την ισχύ και τη συμφωνημένη τιμή Δήμου ή Περιφέρειας με τους παρόχους (ΔΕΗ ή ιδιωτικές εταιρίες) υπολογίζεται το ενεργειακό κόστος του διαγωνισμού», επισήμανε χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας το θέμα, είπε ότι η επιλογή αναβάθμισης του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA έγινε επειδή η χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων γίνεται με πολύ ευνοϊκούς όρους.
Για την οδό Νιάρχου…
Το δεύτερο σημαντικό κομμάτι της χθεσινής συνέντευξης του Αλέκου Καχριμάνη είχε να κάνει με το έργο κατασκευής της οδού Νιάρχου που ξεκίνησε από τον κόμβο στο στρατόπεδο Βελισσαρίου. Τις επόμενες ημέρες, όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης, η ανάδοχος εταιρία θα επέμβει και σε απαλλοτριωμένες παρόδιες εκτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας, ενημερώνει τους ιδιοκτήτες πως πρέπει να συνεργαστούν με το προσωπικό της αναδόχου εταιρείας και της Δ/σης Τεχνικών Έργων ώστε να μη παρακωλυθεί η ομαλή εξέλιξη των εργασιών. Επισημαίνει δε ότι σε περίπτωση που παρατηρηθούν περιστατικά παρεμπόδισης θα επιδοθεί στους ιδιοκτήτες έγγραφη πρόσκληση για παράδοση των απαλλοτριούμενων τμημάτων των ακινήτων τους και εντός 10 ημερών υποχρεούνται να αφεθούν ελεύθερα.
Στο μεταξύ, από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» διατυπώθηκε προς την Περιφέρεια η σύμφωνη γνώμη για τη διακήρυξη του έργου μεταφοράς των δικτύων της ΔΕΥΑΙ για την κατασκευή της Νιάρχου, με ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός, μετά τη σύνταξη της οριστικής μελέτης και την έγκρισή της από τη ΔΕΥΑΙ, ανέρχεται σε 2.129.032 ευρώ χωρίς Φ.Π.Α..