Αγνοείται η τύχη της μελέτης για την Ε.Ο. Καλπάκι - Κόνιτσα!

on .

AYTOKINHTODROMOS

Ένα ακόμη οδικό έργο της Ηπείρου και συγκεκριμένα του Νομού Ιωαννίνων, φαίνεται ότι βρίσκεται στον «αέρα», καθώς στην περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδείχτηκε ιδιαίτερος ζήλος για την προώθησή του.
Πρόκειται για τον οδικό άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, για τον οποίο είχε ανατεθεί μελέτη προ ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο αν αυτή ολοκληρώθηκε, αν παραλήφθηκε και εάν φυσικά εγκρίθηκε. Φυσικά με τόσα άγνωστα «Χ», ούτε λόγος δεν μπορεί να γίνει για χρηματοδότηση του έργου.
Για την τύχη της μελέτης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με αποδέκτη τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κ. Καραμανλή ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, στην οποία αναφέρει και το ιστορικό του έργου:
«Τον Νοέμβριο 2012- σημειώνει- ως αναπληρωτής Υπουργός στο ενιαίο, τότε, Υπουργείο Ανάπτυξης και Υποδομών, είχα εγκρίνει τη διάθεση πίστωσης 2.000.000 ευρώ για την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών βελτίωσης του τμήματος Καλπάκι - Κόνιτσα της Ε.Ο. Ιωαννίνων-Κοζάνης.
Ακολούθησε διαγωνισμός και η ανάθεση των μελετών (τοπογραφική, συγκοινωνιακή, γεωτεχνική, περιβαλλοντικής αδειοδότησης) σε ανάδοχο.
Δυστυχώς, επί τεσσεράμισι ολόκληρα χρόνια, 2015 – 2019, επί Κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ, κανένα νέο έργο υποδομής στη χώρα δεν ωρίμασε, από τεχνική και χρηματοδοτική άποψη, ούτε ξεκίνησε να κατασκευάζεται. Το οδικό έργο Καλπάκι – Κόνιτσα δεν αποτέλεσε εξαίρεση.
Όμως, ο βελτιωμένος άξονας Καλπάκι – Κόνιτσα θα δώσει ώθηση στην διαπεριφερειακή σύνδεση μεταξύ Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, θα τονώσει τις μεταφορές, τον τουρισμό, το εμπόριο και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για τους Δήμους Κόνιτσας και Πωγωνίου, ως συνέχεια της Ιόνιας Οδού.
Παρά τα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στην εθνική οικονομία και στον τομέα των δημοσίων έργων η πανδημία του Covid-19, είναι πολύ σημαντικό να ολοκληρωθούν οι μελέτες του άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί στη συνέχεια η κατασκευή του».
Ο Σταύρος Καλογιάννης ερωτά τον Υπουργό Υποδομών εάν έχει παραληφθεί και εγκριθεί το σύνολο των μελετών του οδικού άξονα Καλπάκι – Κόνιτσα, ποιος είναι ο προϋπολογισμός του έργου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει την κατασκευή του.

Web Baner Antigoni