Με πέντε απλές παρεμβάσεις θα βελτιωθεί η εικόνα στην Παραλίμνιο

on .

PODHLATODROMOS LAKOYBA\

Πόλο έλξης για τους περισσότερους Γιαννιώτες αποτελεί η παραλίμνια περιοχή, ειδικά στην μετα – καραντίνα εποχή, γι’ αυτό και σχεδόν καθημερινά επικρατεί το… αδιαχώρητο.
Πεζοί και ποδηλάτες, μικροί και μεγάλοι χαίρονται την βόλτα, την γυμναστική και το παιχνίδι, όμως την ίδια ώρα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η εικόνα με τα σκουπίδια έξω από τους κάδους και γενικότερα η ελλιπής καθαριότητα, αλλά και οι σοβαρές φθορές στον ποδηλατοδρόμο, όπου σε κάποια σημεία υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί ατύχημα!
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, η οποία συχνά πρωτοστατεί σε διάφορες δράσεις ευπρεπισμού της πόλης και όχι μόνο, καταθέτει τις δικές της προτάσεις προς τον Δήμαρχο Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ.
Όπως αναφέρουν στην επιστολή (κοινοποιείται και στους αντιδημάρχους Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ευ. Πήχα, Προστασίας Περιβάλλοντος και Λίμνης Β. Βλέτσα και Έργων Συντήρησης, Πρασίνου και Παιδικών Χαρών Αρ. Παππά) μέλη της ομάδας διαπιστώνουν πληθώρα προβλημάτων σε επίπεδο καθαριότητας και συντήρησης των υποδομών, γι’ αυτό και καταθέτουν πέντε απλές προτάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να βελτιώσουν την εικόνα της παραλιμνίου.
Απλές παρεμβάσεις…
Αφού αναφέρουν ότι θα εφάρμοζαν οι ίδιοι κάποιες από αυτές, όμως τα περιοριστικά μέτρα για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού κρατούν την ομάδα σε… αναστολή, προτείνουν τις εξής απλές παρεμβάσεις, αναγνωρίζοντας, όπως τονίζουν «και τις εγγενείς αδυναμίες των υπηρεσιών».
- Τοποθέτηση περισσότερων και μεγαλύτερων κάδων απορριμμάτων: Τα μικρά καλαθάκια είναι λίγα για μια περιοχή, στην οποία συγκεντρώνεται τόσος κόσμος. Ειδικά αυτή την περίοδο που στα καταστήματα εστίασης δεν υπάρχουν τραπεζοκαθίσματα, πολύς κόσμος πίνει τον καφέ του ή τρώει δίπλα στη λίμνη, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο όγκος απορριμμάτων. Στην ανάγκη, ας τοποθετηθούν κανονικοί κάδοι πιο πυκνά. Επίσης, σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχουν καθόλου καλαθάκια, όπως στο Πάρκο μπροστά από το ξενοδοχείο «Du Lac».
- Να απομακρυνθούν οι πλαστικές σακούλες: Το τελευταίο διάστημα, παρατηρείται το φαινόμενο να έχουν τοποθετηθεί εξωτερικά των καλαθιών μεγάλες μαύρες σακούλες απορριμμάτων, προφανώς για να δέχονται τον όγκο των σκουπιδιών. Ωστόσο, οι σακούλες αυτές είναι εκτεθειμένες στα αδέσποτα, που μάλιστα διασκορπίζουν τα απορρίμματα σε όλη τη γύρω περιοχή.
-Κατά προτεραιότητα καθαρισμός τις πρωινές ώρες: Η αποκομιδή των απορριμμάτων από τα καλαθάκια με ένα μικρό όχημα γίνεται μετά τις 8-8.30 το πρωί, ενώ αργότερα γίνεται ο καθαρισμός από οδοκαθαριστές των διάσπαρτων σκουπιδιών στον παραλίμνιο δρόμο και στο θεατράκι της Σκάλας. Αποτέλεσμα είναι δεκάδες συμπολίτες, που κάνουν τον περίπατό τους νωρίτερα, να περπατάνε ανάμεσα στα σκουπίδια.
- Καθαρισμός και τις απογευματινές ώρες: Απαραίτητο είναι να υπάρχει και ένα δεύτερο «δρομολόγιο» αποκομιδής των σκουπιδιών από τα καλαθάκια νωρίς το απόγευμα, καθώς τα περισσότερα εκείνη την ώρα είναι ήδη γεμάτα και όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια καταλήγουν εκτός.
- Να αποκατασταθούν οι «παγίδες»: Η διαδρομή κρύβει αρκετές παγίδες. Δε ζητάμε να φτιάξετε από τη μία μέρα στην άλλη όλη την παραλίμνια περιοχή, αλλά θα πρέπει να αποκατασταθούν ζημιές που μπορεί να γίνουν αιτία πρόκλησης ατυχήματος (τρύπες στην άσφαλτο στον ποδηλατόδρομο, φρεάτια χωρίς καπάκια, τρύπες και ξύλα που εξέχουν στο ξύλινο κατάστρωμα στα σφαγεία).
***
Και κλείνοντας την επιστολή τους οι Paguristas επισημαίνουν: «όλοι θέλουμε να δούμε να γίνονται πολλά περισσότερα. Αλλά αυτά νομίζουμε είναι μια καλή αρχή και μπορούν να γίνουν σχετικά εύκολα. Από την πλευρά μας είμαστε στη διάθεσή σας και υποσχόμαστε να επανέλθουμε και με δράσεις μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν».
Παράλληλα, η εθελοντική ομάδα με υστερόγραφο ξεκαθαρίζει ότι «η κοινοποίηση της επιστολής μας στα ΜΜΕ δεν έχει τον χαρακτήρα καταγγελίας, ούτε διαφήμισης της δράσης μας. Απλά και μόνο θέλουμε να στείλουμε με αυτόν τον τρόπο το μήνυμα στους συμπολίτες ότι πρέπει και οι ίδιοι να φροντίσουν να κρατάμε καθαρό το κοινό μας σπίτι, δηλαδή την πόλη, αλλά και ότι όλοι μπορούμε να συμβάλουμε με θετικές προτάσεις και όχι μόνο με παράπονα και αφορισμούς».