Προστασία της Ελληνικής Μειονότητας της Αλβανίας υπόσχεται ο Λουζλίμ Μπάσα

on .

XIMARA DIAMARTYRIA

Σε διαφορετική «γραμμή» - σε σχέση με τον νυν Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα- φαίνεται να κινείται ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Λουζλίμ Μπάσα, ως προς τη μεταχείριση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας.
Αυτό προκύπτει από τη συζήτηση που είχε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια χθεσινής τηλεδιάσκεψης, που είχαν στο πλαίσιο επαφών με κόμματα που ανήκουν στην ευρύτερη οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Συγκεκριμένα ο Λ. Μπάσα, απαντώντας στην τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη, ότι η Ελλάδα επιθυμεί να βλέπει την Αλβανία, ως ευρωπαϊκή, δημοκρατική και ευημερούσα χώρα που είναι και στρατηγικός εταίρος, τόνισε ότι η προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, παραδεχόμενος ότι αυτή συναρτάται με την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.
Ο Αλβανός Πολιτικός- ο οποίος έχει έλθει σε ανοικτή ρήξη με το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα- εξέφρασε την ανησυχία της αντιπολίτευσης για την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην χώρα του και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που παρέχει το ΕΛΚ στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που είναι αναγκαίες για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Αλβανίας.
Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην κατάσταση που επικρατεί στην Αλβανία, αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας και τις προοπτικές επιστροφής στην κανονικότητα και έναρξης της τουριστικής περιόδου. Aπό την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, παρών στην τηλεδιάσκεψη ήταν επίσης ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του κόμματος Τάσος Χατζηβασιλείου.