Στα θρανία επιστρέφουν σήμερα οι μαθητές Γυμνασίων - Λυκείων

on .

SXOLEIO TAKSH ADEIA THRANIA
Μετά την Γ’ Λυκείου που έκανε την αρχή την περασμένη Δευτέρα, από σήμερα επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές των Γυμνασίων, καθώς και εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου.
Οι μαθητές Δημοτικών και Νηπιαγωγείων τηρούν στάση αναμονής, καθώς είναι ακόμη αβέβαιο εάν τελικά επιστρέψουν στα σχολεία την 1η Ιουνίου. 
Η σχολική χρονιά θα τελειώσει στις 12 Ιουνίου και όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων. Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου 
Κι όλα αυτά ενώ συνεχίζεται η κόντρα εκπαιδευτικών ομοσπονδιών (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ και ΟΙΕΛΕ) και της Αντιπολίτευσης με το Υπουργείο Παιδείας για τη δυνατότητα ζωντανής μετάδοσης μαθημάτων, που θα αφορά τα παιδιά που δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο.
Αυστηρά μέτρα...
Η επιστροφή στα σχολεία πάντως γίνεται με αυστηρά μέτρα προστασίας, τήρηση των αποστάσεων, σχολαστικού καθαρισμού και προαιρετική χρήση μάσκας, ενώ οι σχολικές μονάδες έχουν εξοπλιστεί και με αντισηπτικά. 
Μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός μαθητών ανά τάξη είναι 15 και η απόσταση μεταξύ τους, καθισμένων στα θρανία, θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο. Τα τμήματα των τάξεων έχουν χωριστεί στα δύο και οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολείο εκ περιτροπής. Τα ολιγομελή τμήματα (ως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.
Ο εξαερισμός των τάξεων θα γίνεται φυσικά και προβλέπεται καθαρισμός τους δύο φορές την ημέρα.
Επίσης και το διάλειμμα του σχολείου θα είναι διαφορετικό. Οι μαθητές δεν θα κάνουν ενιαίο διάλειμμα, προκειμένου να περιοριστεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των τμημάτων/υποτμημάτων. 
Απαγορεύονται τα παιχνίδια με μπάλα (π.χ. βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο) και τα κυλικεία θα είναι κλειστά.
Τα βιβλία για του χρόνου...
Στο μεταξύ, οι μαθητές του γυμνασίου και της Α' και Β' λυκείου θα πρέπει να κρατήσουν όλα τα βιβλία για την αξιοποίησή τους και την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτή η ενημέρωση στάλθηκε από το γραφείο της υφυπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, προς τα σχολεία στο πλαίσιο του προγραμματισμού για το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21). 
Η ενισχυτική Διδασκαλία
Τα προγράμματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας στα γυμνάσια θα συνεχιστούν μέχρι τις 12 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση, τα μαθήματα θα πραγματοποιούνται με ευθύνη των Υπεύθυνων Σχολικών Κέντρων Αντισταθμιστικής Εκπαίδευσης (ΥΣΚΑΕ), με αναδιαμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος όπου απαιτείται, χωρίς αλλαγή των ωρών διδασκαλίας του κάθε εκπαιδευτικού σύμφωνα με τη σύμβασή του, και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Ζωντανή μετάδοση μαθήματος
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Υπ. Παιδείας και εκπαιδευτικών –  γονέων για την υπουργική απόφαση που επιτρέπει τη ζωντανή μετάδοση μαθήματος σε περίπτωση απουσίας μαθητή που ανήκει σε ευπαθή ομάδα. 
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, η κάμερα θα πρέπει να εστιάζει στον εκπαιδευτικό ή/και στον πίνακα της αίθουσας διδασκαλίας μόνο, ενώ η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος δεν αφορά μέρος της διδακτικής ώρας που σχετίζεται με τυχόν εξέταση μαθητών. 
Επίσης, έχει απενεργοποιηθεί η δυνατότητα καταγραφής/αποθήκευσης ήχου και εικόνας, ο σύνδεσμος για τις ψηφιακές αίθουσες αποστέλλεται από τον/την εκπαιδευτικό αποκλειστικά στους εν λόγω μαθητές και οι ψηφιακές αίθουσες είναι «κλειδωμένες», με έλεγχο εισόδου από τον/την εκπαιδευτικό. 
«Όταν η Πολιτεία προβλέπει τη δυνατότητα για ορισμένους μαθητές να μείνουν εκτός σχολείου για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, είναι και αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει την πρόσβαση των μαθητών αυτών στην εκπαιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως», τονίζει το Υπουργείο.