Πήραν φωτιά» τα ψαλίδια στις στάνες της Ηπείρου!

on .

PROBATA KOYREMA

• Αυτή την εποχή σε όποιο μαντρί της Ηπείρου και αν περάσει κανείς, ο νομός είναι κατεξοχήν κτηνοτροφικός, θα δει το κούρεμα, με ειδικό μεγάλο ψαλίδι, ή στους εκσυγχρονισμένους κτηνοτρόφους, με μηχανή, των γιδιών και των προβάτων.
Βρεθήκαμε στην υποδειγματική και με προσωπικό μεράκι κατασκευασμένη σταβλική εγκατάσταση της Παναγιώτας Μάκου, σ' ένα μικρό χωριό της Θεσπρωτίας, το Πολύδροσο Σουλίου.
Διατηρεί μια ποιοτική κτηνοτροφική μονάδα, η οποία ξεχωρίζει, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών, που διαθέτει, αλλά και εξαιτίας της συνεχούς φροντίδα της για ανανέωση, με στόχο την καλύτερη δυνατή απόδοση.
Και δίνει το παράδειγμα ότι η κτηνοτροφία για να είναι βιώσιμη, πρέπει να είναι εξελίξιμη.
Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση ο «κούρος των αμνοεριφίων».
Το κυριότερο εμπόδιο είναι ότι και το μαλλί των γιδιών και το μαλλί των προβάτων έχουν αρκετή σαργιά (λίπος) και έτσι αυτός, που κουρεύει τα ζώα, χρειάζεται και τεχνική και δύναμη.
Παρακολουθώντας την Παναγιώτα Μάκου κατά την κουρά διαπιστώσαμε ότι έμπειρη, όπως είναι, μεταχειρίζονταν τα ζώα, με γρήγορες, αλλά και ήπιες, κινήσεις ή λαβές, έτσι ώστε να μην προκαλείται στρες σ' αυτά.
Ως διαδικασία, η κουρά των αιγοπροβάτων είναι ανώδυνη για τα ζώα, ενώ θεωρείται πως τους χαρίζει ευζωία.
Μάλιστα, οι ειδικοί συνιστούν να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, αναλόγως της φυλής του ζώου, έτσι ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις από εξωπαράσιτα (τσιμπούρια, ψείρες).
Παράλληλα, συνιστούν στους κτηνοτρόφους να αφαιρούν το πολύ μαλλί, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, για να μην καταπονούνται τα αιγοπρόβατα από την αυξημένη θερμοκρασία, που οδηγεί εν τέλει σε μείωση της παραγωγικότητάς τους.
Πριν το κούρεμα, συνιστάται το κοπάδι να εκτίθεται στον ήλιο, καθώς έτσι εκκρίνεται ένα έλαιο από τους πόρους της τρίχας, το οποίο βοηθά στην καλή λειτουργία των ψαλιδιών ή των κουρευτικών μηχανών. Διαφορετικά χρησιμοποιούνται λιπαντικά. Ακόμα, έξι ώρες πριν το κούρεμα τα ζώα δεν θα πρέπει να καταναλώνουν τροφή, καθώς όταν τρώνε στρεσάρονται πιο εύκολα.
Μετά το κούρεμα, τις πρώτες 10-15 ημέρες, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να αποφεύγουν την έκθεση των ζώων σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
Οι ειδικοί συστήνουν να αποφεύγεται η έκθεση των ζώων κατά τις θερμές ώρες της ημέρας (καλοκαίρι), στην ηλιακή ακτινοβολία, καθώς επίσης και η διανυκτέρευση τις ψυχρές βραδινές ώρες στην ύπαιθρο.
Έτσι, αποφεύγονται οι δερματικές παθήσεις, οι οποίες μπορεί να οφείλονται στην έκθεση στον ήλιο, αλά και η μείωση των αποδόσεων των ζώων λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν τις βραδινές ώρες.

Η. Μ.