Νέος κύκλος «Εξοικονομώ» θ’ αρχίσει το Φθινόπωρο

on .

EKSOIKONOMHSH ENERGEIAS

• Ειδικό πρόγραμμα επιδότησης της αγοράς ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση με την ΟΝΝΕΔ(ONNEDtalks), με θέμα «Η πράσινη ατζέντα της κυβέρνησης».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι προωθείται εντός του έτους νέος κύκλος στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον», αλλά και ένα μεγάλο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Για την ηλεκτροκίνηση
Αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «Η επιδότηση για τα ΙΧ δεν θα είναι κλιμακωτή, δεν θα συναρτάται δηλαδή με την αξία του αυτοκινήτου. Θα είναι συγκεκριμένη και θα ισχύει για όλους τους τύπους αυτοκινήτων...». Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση τον Ιούνιο και η χρηματοδότηση θα προέλθει από το Ταμείο των Ρύπων.
Για το «Εξοικονομώ»
Σχετικά με τον τρίτο κύκλο «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» ανέφερε ότι θα βγει στον αέρα το Φθινόπωρο. «Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε να βγει με σημαντικό προϋπολογισμό. Έχουν ήδη δοθεί 600-650 εκατ. ευρώ για δράσεις ενεργειακής εξοικονόμησης. Υποθέτω ότι μπορούμε να φτάσουμε έως το 1 δισ. έως το τέλος της χρονιάς και αυτό θα αποτελεί σημαντική στήριξη για τα νοικοκυριά, για τον κατασκευαστικό κλάδο και για το περιβάλλον, διότι τα προγράμματα αυτά είναι φιλικά στο περιβάλλον….», ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός.
Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων
Παράλληλα ο υπουργός ανέφερε ότι ετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και από κοινωφελές ίδρυμα.
«Για την πυροπροστασία και τις αναδασώσεις παραλάβαμε από το ΣΥΡΙΖΑ ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα 245 εκατ. ευρώ με μηδενική απορρόφηση και συμβασιοποίηση. Ήδη έχουμε καταφέρει και έχουν υποβληθεί προτάσεις πάνω από 100 εκατ. Ευρώ…», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Απόσυρση πλαστικών…
Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης από τον Ιούλιο του 2021 και πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει καμπάνια ευαισθητοποίησης, ενόψει και του καλοκαιριού για την προστασία των θαλασσών.
Για τον περιβαλλοντικό νόμο
Αναφερόμενος στον περιβαλλοντικό νόμο, ο υπουργός καταλόγισε υποκρισία στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι τώρα «παριστάνει ότι οι εξορύξεις είναι κάτι καινούργιο, το οποίο δεν υπήρχε παλαιότερα, ενώ ο ίδιος ο κ. Φάμελλος έδινε κατ’ επανάληψη εγκρίσεις για εξορύξεις σε προστατευόμενες περιοχές Natura -για μάρμαρο, για λιγνίτη και για άλλες δραστηριότητες…».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αισθάνθηκε αδικημένος από την κριτική που ασκήθηκε από ορισμένες πλευρές για τον περιβαλλοντικό νόμο τονίζοντας ότι πρόκειται για έναν ευρωπαϊκό νόμο, αντίστοιχο με αυτούς που ισχύουν σε προηγμένες περιβαλλοντικές χώρες. «Προκάλεσα να μου πουν πού αυτά που φέρνουμε είναι διαφορετικά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απάντηση δεν πήρα. Πήρα μόνο συνθήματα και χολερική, φανατική κριτική χωρίς κανένα έρεισμα», σημείωσε.