Να είναι ταχύτερη η πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων…

on .

AGROTHS LAPTOP

 Επιπλέον πόρους για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού σε όλους τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, ζήτησε από την Ε.Ε. ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, κατά την άτυπη τηλεδιάσκεψη Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, προχωρά η λειτουργία του Μητρώου Αγροτών, καθώς και η διασύνδεση των 147 πληροφοριακών συστημάτων – υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ με εποπτευόμενους φορείς του, με στόχο την γραφειοκρατική αποσυμφόρηση των παραγωγών και την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων».
Η τηλεδιάσκεψη Υπουργών…
Κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Γεωργίας ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η όσο το δυνατόν ταχύτερη πληρωμή της προκαταβολής των κοινοτικών ενισχύσεων και σε υψηλότερο ποσοστό θα λειτουργήσει ευεργετικά για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών ρευστότητας των αγροτών που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες.
Στην κατεύθυνση αυτή πρότεινε ακόμη: υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών στο ύψος του 80% των άμεσων ενισχύσεων με πιθανή ημερομηνία καταβολής νωρίτερα του Οκτωβρίου και συγκεκριμένα όσο το δυνατόν νωρίτερα, υψηλότερο ποσοστό προκαταβολών άνω του 50% για τα επενδυτικά μέτρα του ΠΑΑ με μειωμένες εγγυήσεις κ.α.
Το Μητρώο Αγροτών
Στο μεταξύ, τηλεδιάσκεψη για τη λειτουργική διασύνδεση των βάσεων δεδομένων, ηλεκτρονικών εφαρμογών και 147 ψηφιακών υπηρεσιών του Υπουργείου και των πληροφοριακών συστημάτων των Εποπτευόμενων Οργανισμών, συγκάλεσε η Υφυπουργός Φ. Αραμπατζή. Στόχος η καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση αγροτών και κτηνοτρόφων μέσω διαδικτύου χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία «μεταφέροντας χαρτιά»!
Ως πρώτο βήμα η υφυπουργός έκρινε επιβεβλημένη την άμεση λειτουργία του Μητρώου Αγροτών και τη διασύνδεσή του με τις βάσεις δεδομένων των ΟΠΕΚΕΠΕ, ΕΛΓΑ, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) προκειμένου, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να απαλλαγούν οι μεν υπηρεσίες από διοικητικό φόρτο, οι δε αγρότες από γραφειοκρατικό βάρος και ταλαιπωρία, πολύ περισσότερο μάλιστα που σε πολλές περιπτώσεις τα χωράφια και οι στάβλοι τους βρίσκονται μακριά από το διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας ενώ η εργασία τους είναι από τη φύση της εξαιρετικά απαιτητική».