Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς απαιτούν ειδικές στρατηγικές

on .

KORONAIOS PANEPISTHMIAKO NOSOKOMEIO

• Σαράντα νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα μας, σύμφωνα με την χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας, από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα. Τα συνολικά κρούσματα ανέρχονται σε 2.810.

Από τα νέα κρούσματα, τα 35 αφορούν οικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.
Το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν και τέσσερις θάνατοι ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους σε 160.
Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 23 ασθενείς, η διάμεση ηλικία τους είναι 72 έτη, ενώ 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Τo 96% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Ακόμα, 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Τέλος, έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας αναφέρθηκε στις εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, τονίζοντας ότι απαιτούν ειδικές στρατηγικές και επαγρύπνηση. Παράλληλα, σημείωσε ότι «οι επιδημίες σε συγκεκριμένους χώρους, όπου δεν τηρούνται οι κανόνες, ευνοούνται. Ο ιός κερδίζει έδαφος. Δεν έχει εξαφανιστεί. Εστίες με ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οικισμοί Ρομά, απαιτούν επιτήρηση, παρακολούθηση και άμεση παρέμβαση σε επείγουσες καταστάσεις».
Αναφερόμενος στη χρήση τεστ αντισωμάτων σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάγνωση, τονίζοντας πως «δεν συγκρίνονται με τα μοριακά τεστ».