Τα σκουπίδια… πληγώνουν το περιβάλλον στην Ήπειρο!

on .

SKOYPIDIA ELATOXORI 14 5 20

• Τι κι αν μία περιοχή διαθέτει εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον, δάση, παραλίες, ποτάμια, ρέματα. Αν οι άνθρωποι που ζουν σ’ αυτή δεν το σέβονται, τότε η υποβάθμισή του είναι αναπόφευκτη με ό,τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο για όλους.

Ειδικά δε αν μιλάμε για τουριστικές περιοχές, τότε τα πράγματα γίνονται ακόμη χειρότερα. Κάπως έτσι, δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι μικρές «χωματερές» που συναντά κανείς σε σημεία στα οποία δεν θα περίμενε ποτέ να δει σκουπίδια, αποτέλεσμα της ανευθυνότητας ορισμένων συνανθρώπων μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα παρουσιάζει μέσω του «Π.Λ.» ο λογοτέχνης Άγγελος Μητσόπουλος, ο οποίος εντόπισε και φωτογράφισε μία μικρή χωματερή στο Ελατοχώρι Ζαγορίου.

Στο Ελατοχώρι…
Στο κείμενό του για τα σκουπίδια, που κάποιοι πέταξαν ανεξέλεγκτα σε περιοχή του Ελατοχωρίου, ο Άγγελος Μητσόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Βλέποντας αυτή την εικόνα σε πολλά σημεία (και) του χωριού μας, μου ήρθαν στην σκέψη τα λόγια του Περιφερειάρχη Ηπείρου. Είχε πει πως η Περιφέρεια Ηπείρου έχει καταφέρει να μην πληρώνει πρόστιμα για παράνομες χωματερές.
Δεν ξέρω αν αυτό το αίσχος θεωρείται χωματερή ή είναι η εξαίρεση στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν τιμά ούτε τους κατοίκους των χωριών, αλλά ούτε και τον Δήμο.
Αν και ο Δήμος σε αυτή την περίπτωση δεν έχει την μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς έχει τοποθετήσει κάδους σε πολλά σημεία κάθε χωριού, όπως επίσης για ογκώδη απορρίμματα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να καλέσει τηλεφωνικώς την αρμόδια υπηρεσία του και να έρθει να τα συλλέξει ώστε να εναποθέσει σε κατάλληλο χώρο ή χωματερή.
Δεν είναι πρέπον και δεν συνάδει με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στην φύση και το περιβάλλον, ώστε να παραδώσουμε το παρθένο αυτό τοπίο στις επόμενες γενιές.
Είναι κατακριτέο, ο καθείς να πετάει όπου θέλει, ό,τι θέλει να ξεφορτωθεί από σπίτια, αποθήκες και κήπους αδιαφορώντας για το μεγάλο κακό που προκαλεί. Δεν γίνεται να προσέχουμε να μην πετάξουμε ούτε ένα χαρτί στον δρόμο και οι επιτήδειοι να γεμίζουν ολόκληρες πλαγιές με πράγματα που δεν χρειάζονται.
Πολύ φοβάμαι πως έτσι λειτουργούν και στο σπίτι τους. Η αλλαγή θα γίνει από τους λίγους. Απλά συμμορφωθείτε».