Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ο κορωνοϊός πιο θανατηφόρος από τη γρίπη

on .

KORONOIOS TEST 1

• Ο κορωνοϊός είναι πολύ πιο θανατηφόρος από τη γρίπη, επισήμανε χθες ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σ. Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία της νόσου στην Ελλάδα. Χθες ανακοινώθηκαν δέκα νέα κρούσματα (συνολικά έφτασαν τα 2.770) και άλλος ένας νεκρός (έφτασαν τους 156).
Παράλληλα, 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Μέχρι στιγμής έχουν διενεργηθεί 116.233 τεστ. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την ανάγκη να μη χαλαρωθούν τα μέτρα προστασίας από τους πολίτες και ανέφερε πως ακόμα και μετά την εξεύρεση ενός εμβολίου ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται, σχολιάζοντας τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι ο ιός μπορεί να μην εξαφανιστεί ποτέ.
«Μοιάζει σαν αποστολή για το φεγγάρι» συνέχισε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε «πως δεν μπορεί να αποκλείσει τη δυνατότητα να γίνει ένας ενδημικός ιός, δηλαδή θα κυκλοφορεί ανάμεσά μας όπως το κοινό κρυολόγημα».
Ο κ. Τσιόδρας έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την ιλαρά: «Για την ιλαρά έχουμε επιτυχημένα εμβόλια, κι όμως δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα εντελώς. Και λόγω της δυσπιστίας, λόγω των fake news για τα εμβόλια».
Τόνισε επίσης ότι μπορεί και λιγότερο του 0,5% του πληθυσμού της χώρας να έχει νοσήσει από τον ιό, ενώ για το θέμα ξεκινά ειδική έρευνα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη εικόνα.