Η αναβάθμιση του οδοφωτισμού γίνεται χωρίς κανένα κόστος για τους δημότες!

on .

ODOFOTISMOS FOTA

• Το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης του συνόλου του Δήμου Ιωαννιτών, εξακολουθεί να προκαλεί αντιπαράθεση μεταξύ Δημοτικής Αρχής και παρατάξεων της Αντιπολίτευσης και ειδικά εκείνων του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη.
Χθες ο Δήμος επανήλθε στο θέμα με ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως με την επιλογή της ένταξης του έργου στο μηχανισμό ELENA που προωθείται μέσω της Περιφέρειας, θα καλυφθεί με ενεργειακό φωτισμό το σύνολο του Δήμου, από το κέντρο μέχρι και το πιο απομακρυσμένο χωριό, ενημερώνοντας παράλληλα για τα οφέλη, καθώς το κόστος και η συντήρηση του έργου για τα επόμενα δώδεκα χρόνια δεν θα επιβαρύνει ούτε ένα ευρώ το δημότη.
Τοποθέτηση για το ίδιο θέμα έκανε χθες και ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου που αναφερόταν στην επιλογή της μεθόδου ΣΕΑ αντί ΣΔΙΤ, όπως είναι η διακήρυξη του έργου για τον οδοφωτισμό του δικτύου της Περιφέρειας. Ο κ. Καχριμάνης, ανέφερε ότι το έργο προωθείται σύμφωνα με το σχέδιο που είχε ετοιμάσει η τότε Αντιπεριφερειάρχης (και νυν επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ιωάννινα_2023) Τατιάνα Καλογιάννη. Ως προς την επιλογή να προχωρήσει το έργο μέσω Σ.Ε.Α. (ήτοι Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης), εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή δεν απαιτείται συμμετοχή του Δημοσίου στα κεφάλαια του αναδόχου (οπότε σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαζόταν έγκριση από την αρμόδια Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ).
Ο Δήμος Ιωαννιτών, στην ίδια ανακοίνωση χαρακτηρίζει την ενεργειακή αναβάθμιση μέσω προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, ως μεγάλο ενεργειακό έργο με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επικρίνει τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης, ότι εγείρουν αντιδράσεις για διαφορετικούς λόγους, αναφέροντας τα εξής:
«Ζήτησαν περισσότερα στοιχεία. Τους δόθηκαν.
Ζητήθηκε χρόνος να τα μελετήσουν. Τους δόθηκε.
Τώρα άλλοι δεν τα θεωρούν επαρκή και άλλοι προτείνουν μία εντελώς διαφορετική διαδικασία.
Ως προς το πρώτο..
Κατόπιν σχετικού αιτήματος προς την Περιφέρεια Ηπείρου, που είναι ο νόμιμος κάτοχος του συνόλου των μελετών και παραμέτρων του έργου από αύριο θα λειτουργεί data room σε ειδικό χώρο, στο κεντρικό κτίριο της Περιφέρειας όπου οι εκπρόσωποι των παρατάξεων θα έχουν την δυνατότητα να δουν το σύνολο των φακέλων και να κάνουν σχετικά ερωτήματα στους υπαλλήλους που είναι επιφορτισμένοι για τον σκοπό αυτό.
Ως προς το δεύτερο..
Η πρόταση για μία άλλη διαδικασία, στην παρούσα φάση, δεν είναι τίποτα άλλο από πρόφαση για νέα καθυστέρηση που μπορεί να οδηγήσει στη ματαίωση του έργου».